JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EDC köper Fabec
Kontraktstillverkaren EDC i värmländska Munkfors köper kollegan Fabec i Göteborg. Affären ska göra det möjligt att attrahera större kunder.
– När vi tog över EDC lade vi upp en strategi som gick ut på att växa både organiskt och genom förvärv. Tillväxt är trots allt ett kvitto på att man lyckats, säger Olle Hulteberg som är vd på EDC.

Förhandlingarna med Fabec har pågått sedan september och nu är papperna påskrivna. Om inget oförutsett inträffar ska affären vara helt slutförd i mitten på mars. Hur de ekonomiska villkoren ser ut är inte känt men Fabecs vd Per-Erik Fant stannar kvar inom koncernen.

De två enheterna kommer även framgent att drivas som två separata företag.

– De ska leva på egna meriter. Min analys är att det inte finns någon koppling mellan storlek och vinst. Se bara på de börsnoterade bolagen som inte gör några vinster trots sin storlek, och så finns det små företag som tjänar bra med pengar även i lågkonjunkturen, säger Olle Hulteberg.

Samtidigt öppnar förvärvet en möjlighet att attrahera större kunder.

– Efter det att vi fick ordning på EDC har vi bearbetat marknaden och träffat många kunder som äger ”vi kan inte lägga 60 miljoner hos er”. Det är för osäkert både för oss och kunderna men nu får vi den möjligheten.

EDC och Fabec är ungefär jämstora. Båda företagen omsatte runt 100 miljoner år 2007, och båda företagen har liknade profil på kunderna. En sak som skiljer är att Fabec har sin huvudfabrik i Tallinn. I Göteborg finns en mindre enhet för prototyptillverkning medan hela EDC:s verksamhet finns i Munkfors.

Affären berör bara elektronikproduktionsdelen av Fabec. Koncernens fastighetsbolag, som har en skatteskuld hos kronofogden, ingår inte.

– Vi blir hyresgäster i Göteborg på samma sätt om i Munkfors, säger Olle Hulteberg.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)