JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kinesisk Sweatshop avslöjad
MeitaiDet blir böter om du samtalar eller stoppar händerna fickorna. Och du får inte besöka toaletten. Så ser arbetsmiljön ut på fabriken Meitai Plastic and Electronics i Dongguan i Guangdongprovinsen i Kina. Här tillverkas tangentbord till bland annat HP, Microsoft och Lenovo.
Rapporten kommer från den amerikanska människorättsorganisationen National Labour Committee. Den bygger på hemliga intervjuer, foton och utsmugglade dokument.

Du arbetar tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan med 30 minuter för lunch och i snitt två lediga dagar per månad. Lönen är 6,50 kronor i timmen. Din genomsnittliga arbetstid inklusive övertid är 81 timmar i veckan.

En minuts försent ankomst ger två timmars löneavdrag. Detsamma gäller för att svara i mobil eller att stoppa händerna i fickorna. Om du kommer en timme försent bötar du 2 dagars lön. Detsamma gäller om du ringer i mobilen eller är arrogant mot en överordnad.

Personalen uppmuntras att älska arbetsplatsen som sitt hem. Om du diskuterar arbetsförhållandena får du sparken.

När arbetspasset är över reser sig samtliga från sina träpallar vid det löpande bandet och marscherar ut på rad.

– Det känns som att sitta i fängelse, kommenterar en arbetare.

Fotografier från arbetsplatsen finns på NLCs webbplats.

Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC) ska göra en egen undersökning med anledning av rapporten. Bland EICCs medlemmar finns de utpekade företagen.

NLC är skeptiskt till att EICCs undersökningar ska kunna ge resultat, med tanke på att fabriken nu är förvarnad. Istället föreslår organisationen att sätta press på Lenovo att i sin tur sätta press på Kinas regering.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)