JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Spårsändare avslöjar miljöbovar
Genom att stoppa in spårsändare i uttjänta elektronikprodukter har den engelska grenen av Greenpeace under en treårsperiod kartlagt vart det elektronikskrot som lämnats in på återvinningsstationer tagit vägen. En del upparbetas helt enligt regelverket men mycket skickas också till fattiga länder där det hanteras utan hänsyn till människor eller miljö.
I sin senaste rapport berättar Greenpeace att organisationen spårat elektronikavfall som olagligt exporterats från Storbritannien till Nigeria. För att lyckas med det stoppade miljöorganisationen in spårsändare i uttjänt elektronik som lämnades in på avfallsstationer i Storbritannien.

Avfallet kunde sedan spåras till upparbetsningsanläggningar i Europa. Men en del produkter hamnade också i länder som Ghana, Pakistan och Vietnam.

I ett fall lyckades Greenpeace till och med återfinna elektronikavfallet. Det gällde en uttjänt tv-apparat som lämnades in i Hampshire och som två månader senare återfanns i Nigeria. Dit hade den sålts som begagnad, trots att den enligt Greenpeace inte gick att reparera.

För att spåra elektronikavfallet valde Greepeace en kombination av GSM-modem, GPS-mottagare och en radiosändare. Organisationen säger ingenting om hur stor enheten är eller hur länge batteriet räcker.

Normalt ligger enheten i ett sovläge men väcks upp när den flyttas. Då bestämmer den positionen antingen med GPS-mottagaren eller genom triangulering mot basstationerna i mobilnätet. Därefter skickar den ut ett SMS med positionen som loggas av ett centralt spårningssystem.

För att öka chansen att hitta igen enheten när den nått sin slutdestination har den försetts med en radiosändare. Sändaren startas med ett SMS och går sedan att lokalisera genom pejling.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)