JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nanoradio på väg mot enkretslösning
NanoradiochipsSvenska Nanoradio har redan världens strömsnålaste lösning för att få in wlan i mobiltelefonerna. I sommar ska den bli ännu strömsnålare då de två kretsarna ska integreras i en, gjord i BiCMOS.
För snart fyra år sedan introducerade Kistabaserade Nanoradio sin första produkt, en extremt strömsnål wlan-lösning tänkt att sitta i mobiltelefoner och lösa problemet med VoIP, Voice over IP, alltså röstsamtal som utnyttjar wlan och bredbandsnätet i stället för mobilnätet. Att få in kretsarna i några mobiler tog ett par år, men sedan i höstas sitter de i två Samsungmodeller, för 2,5 respektive 3G. Och numera tillverkas Nanoradios kretsar i volymer stora nog att finansiera vidareutveckling.

Lika viktigt är att operatörer som Orange och T-mobile har börjat marknadsföra så kallade UMA-tjänster, Unlicensed Mobile Access, som gör att mobilen automatiskt kopplar upp sig på wlan där så är möjligt, så att samtal på exempelvis jobbet och hemma automatiskt styrs över wlan och bredbandet. Orange har omkring 2 miljoner sådana abonnemang, de flesta i Frankrike, och T-mobile har någon miljon i USA:

– Operatörerna öppnar allt mer för att balansera sina nät med wlan. För två år sedan var det tvärtom - då såg de wlan som konkurrent, säger Tord Wingren som är vd på Nanoradio när Elektroniktidningen besöker företagets monter, inrymd i ett tält, på mässan Mobile World Congress i Barcelona.

Orsaken till operatörernas omsvängning är att det börjar bli trångt i mobilnäten, och att allt fler abonnenter väljer fast månadsavgift. Om då bredbandsnäten kan ta hand om en del av trafiken så minskar behovet att bygga ut kapacitet i mobilnäten, vilket sparar pengar för operatörerna.

– Vi ser också hur UMA kommer in även i billigare mobiler. För några år sedan var wlan något som skulle in i kanske var tionde ny mobil. Nu är det ungefär var tredje, säger Tord Wingren.

Han konstaterar också att när röstsamtal över IP-näten blir en vanesak så ökar samtalstiden. Vilket ökar intresset för låg strömförbrukning på wlan-kretsarna.

– Vi är fortfarande strömsnålast i klassen, vår lösning drar bara 13 mA för voice-over-IP. Skillnaden mellan oss och andra kan vara att behöva ladda mobilen en gång eller tre gånger om dagen.

I sommar ska dock strömförbrukningen komma ner ännu mer. För då ska Nanoradio ha sin nästa generation framme, en enkretslösning där allt som finns i dagens två kretsar integrerats, plus ett par diskreta komponenter. Den kommer att tillverkas i BiCMOS, vilket visserligen är dyrare än vanlig CMOS men nödvändigt för ändamålet enligt Tord Wingren.

– Wlan kräver en uteffekt på 21 dBm med god linearitet. Det finns inga standard-CMOS-processer som klarar det. Och de specialprocesser som skulle klara det är ännu dyrare - den BiCMOS-process vi använder är en relativt billig standardprocess, säger han.

Han vill inte berätta hur låg effektförbrukning nykomlingen får, men konstaterar att både effekt och pris blir klart lägre än idag. Och chipset blir så kraftigt integrerat att det kan sättas direkt på mobilens moderkort.

En annan viktig faktor är samexistensen med andra radiofunktioner i mobilen, främst Bluetooth, GPS och FM-radio. Här har Nanoradio tagit fram lösningar där rösttrafiken prioriteras genom ett par olika tidsmultiplexeringsalgoritmer.

– Vi kan samexistera med alla stora Bluetoothleverantörer. Våra moduler finns med Bluetooth från både CSR (Cambridge Silicon Radio) och ST Microelectronics, säger Tord Wingren.

Han hävdar att UMA-utvecklingen gör att mobiltillverkarna lägger allt större tyngd på valet av wlan-krets, och att strömförbrukningen är den absolut viktigaste parametern i det valet.

– Trenden går helt klart mot att wlan-prestanda prioriteras. Sedan kan Bluetooth, GPS och FM-radio integreras på en annan kiselbricka, gärna i CMOS, de har alla ganska låga effektkrav i sammanhanget, säger han.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)