JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Minimala projektorer kryper in i mobilerna
Nästa måstefunktion på statusmobilerna kan mycket väl bli en inbyggd liten projektor. Den första lanserades på mässan Mobile World Congress, av Samsung, med teknik från Texas Instruments liknande den som tidigare använts för storbildsprojektorer. Fler leverantörer lurar i undervegetationen.
Det är onekligen coolt att kunna visa sina powerpoints eller familjebilder direkt från mobilen, i stället för att låta publiken trängas kring den minimala mobilskärmen. Först ut med en sådan mobil är koreanska Samsung, vars I7410 börjar säljas i Europa inom kort, och vars W7900 redan finns att köpa i Korea.

Samsung använder projektorteknik från Texas Instruments, ett chipset kallat DLP Pico. Det bygger på samma mikromekaniska grundidé med tre lasrar och miljoner mikroskopiska speglar som TI redan etablerat för stora projektorer, men nu i ett krympt format. I DLP Pico finns 2,2 miljoner speglar, formatet är bred-VGA (854 x 480 pixlar). Ljusstyrkan anges till 7 lumen och koltrasten till minst 1000:1. Vid en demonstration på Mobile World Congress gick det utmärkt att se halvmeterstora bilder i mässhallens tämligen starka ljus.

TI visade upp en första version avsedd för mobiltelefoner redan i fjol, men den blev aldrig någon kommersiell produkt. I den nya versionen har såväl höjd som volym på optikmodulen minskats med 20 procent, samtidigt som strömförbrukningen sänkts. Exakt hur stor modulen är, eller hur mycket ström den drar, vill dock inte TI avslöja förrän produkten lanseras officiellt vilket väntas ske i slutet av året. Det enda man vill säga är att det ska gå att se en normal långfilm utan att behöva ladda mobilen.

Förutom optikmodulen krävs även ett för ändamålet utvecklat styrchips. Ti säljer utvecklingskit med optik och styrkrets för 350 dollar. För ytterligare 150 dollar får man det passande utvecklingskortet Beagle Board med plattformsprocessorn Omap 35x och Linux.

Med TI:s teknik används en enda laserstråle som ljuskälla, och ljuset får passera ett färgfilter innan det når mikrospegelmatrisen. Men TI har inte monopol på funktionen, tvärtom. På Mobile World Congress fanns åtminstone två konkurrenter som också använder mems-teknik, amerikanska Microvision och israeliska Btendo. Ingen av dessa har letat sig in i någon mobil ännu, men Btendo har ett samarbete med halvledarjätten National Semiconductor.

Microvisions produkt heter PicoP och har nästan samma bildformat som TI, bred-VGA med 848 x 480 pixlar. Ljusstyrkan är lite högre, 10 lumen, och kontrasten bättre, 5000:1, men å andra sidan är modulen tämligen stor och tung för att rymmas i en mobil, 60 x 68 x 10 mm och 65 gram. Inte heller Microvision vill ange någon strömförbrukning. Även Microvision har ett utvecklingskit framme.

Företaget framhåller också att bilden från dess modul alltid är fokuserad, oavsett avstånd och form på ytan bilden projiceras mot.

Btendos produkt har namnet Mypro. Informationen från företaget är knapphändig, men att döma av bilder från dess sajt är modulen aningen mindre än Microvisions. Tekniken skiljer sig också en aning. I likhet med Microvision används tre lasrar, en för vardera rött, grönt och blått, men hos Btendo kombineras de optiskt till en enda stråle som sedan får passera två olika mems-spegelmatriser, en för horisontell och en för vertikal styrning. Hos Microvision styrs varje laserstråle individuellt, av olika speglar i mems-matrisen.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)