JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AMDs fabriker är nu Globalfoundries
Processortillverkaren AMDs halvledarproduktion är numera ett eget bolag, med namnet Globalfoundries. Ambitionen är att erbjuda halvledarproduktion i Dresden, i konkurrens med asiatiska företag som TSMC, UMC och Chartered.
I oktober blev det klart att anrika AMD, Advanced Micro Devices, delas i två bolag - ett som ska konstruera och sälja processorer och ett som ska syssla med halvledarproduktion (länk). Lösningen stöttades av finansiering på 8,4 miljarder dollar från arabemiratet Abu Dhabi.

Nu har produktionsbolaget fått ett namn - Globalfoundries - och ett huvudkontor i Silicon Valley under ledning av ex-AMD-chefen Doug Grose. Produktionen sker dock tills vidare i tyska Dresden.  AMD äger 34 procent av bolaget och staten Abu Dhabi resterande del. Omkring 3000 AMD-anställda följer med till Globalfoundries.

Tanken är att erbjuda halvledartillverkning på uppdrag, på samma sätt som taiwanesiska TSMC och UMC eller Chartered i Singapore. Att dessa konkurrenter drabbats hårt av finanskrisen och idag har mycket låg beläggning verkar inte förskräcka det nya bolaget. Tvärtom, planen är att redan i år sätta spaden i jorden för en helt ny fabrik i staten New York, där man planerar investera 4,2 miljarder dollar och anställa 1400 personer. Fabriksplanerna ingick i arvet från AMD.

Bolagets styrka i Dresden är kisel-på-isolatorteknik som utvecklats i samarbete med IBM. Tekniken ger snabba kretsar men är mer strömkrävande än konventionell CMOS. Till fabriken i New York planeras därför installation av en ny strömsnål 32 nm CMOS-process, som även den är utvecklad i samarbete med IBM.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)