JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Taiwan vill slå ihop DRAM-industrin
Finansdepartementet i Taiwan ska starta ett nytt DRAM-företag. Förhoppningen är att kunna rädda den blödande DRAM-industrin i landet genom att konsolidera de inhemska DRAM-företagen. Men en förutsättning är att endera amerikanska Micron eller japansk Elpida vill ge sig in i leken.
Ingen har väl undgått att DRAM-marknaden är helt under isen just nu. Här finns allt för många spelare på en allt för liten plan. Till och med jätten i branschen, koreanska Samsung, har det tufft.

För att rädda den taiwanesiska DRAM-industrin har landets regering beslutat att starta ett nytt företag, kallat Taiwan Memory Company (TMC), inom sex månader. Det avslöjade landets finansminister Chii-Ming Yiin på en presskonferens igår. Samtidigt kom det fram att den taiwanesiska regeringen vill äga mindre än 50 procent av företaget och att en utländsk partner är en förutsättning.

John Hsuan, tidigare bland annat känd som vice styrelseordförande på UMC, har utsetts att leda det nya företaget. Hans första uppgift är att bilda en grupp som ska börja förhandla med de två DRAM-företagen Micon och Elpida om ett partnerskap.

Enligt uppgift får TMC ett startkapital på cirka 26 miljarder kronor. Företaget ska placeras i Taichung Science Park. Där ska det också köpa en 12-tums-fabrik som en del i konsolideringsstrategin. Intressant är att de tre taiwanesiska DRAM-tillverkarna ProMos, Winbond och Rexchip alla ligger i området.

Tanken är alltså att alliera sig med Elpida eller Micron. Men samtidigt framhåller Chii-Ming Yiin att om båda dessa företag erbjuder likvärdiga villkor så kan man tänka sig att etablera samarbete med båda två.

Fast  den naturliga frågan är väl varför någon av de nämnda företagen skulle vara intresserat av att förhandla med den taiwanesiska regeringen. Micron har redan ett DRAM-samarbete med taiwanesiska Nanya, medan Rexchip är ett joint-venture mellan Elpida och taiwanesiska Powerchip. Till det hör att Hynix är lierat med ProMos och Qimonda med Winbond.

Så för att få ihop en vettig konstellation kommer det att krävas både mycket arbete och pengar. Många menar att det inte är värt det, med tanke på hur enormt mycket pengar de taiwanesiska DRAM-företagen förlorat på senare tid.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)