JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Irland vill beskatta SMS
När Irlands regering tittar på sätt att förstärka statskassan ligger en skatt på SMS bland de förslag som nämns. En cent per SMS kan ge skatteintäkter på 90 miljoner euro, hävdar landets regleringsmyndighet. Operatörerna kallar skatten ologisk.

I fjol väckte Irlands Green Party, motsvarigheten till Miljöpartiet, tanken på en SMS-skatt och nu bekräftar Irlands hälsominister Mary Harney i tidningen Irish Times att en sådan skatt diskuteras, på nivån 1 cent per textmeddelande. Eftersom irländarna varje dag skickar runt 25 miljoner SMS skulle det innebära 90 fräscha miljoner euro i intäkter med bibehållet antal SMS.

Föga förvånande har de irländska operatörerna reagerat negativt. Deras samarbetsorganisation, Irish Cellular Industry Association, ifrågasätter varför just textmeddelanden ska utsättas för en enskild skattehöjning.

- Det finns ingen logik för en sådan skatt. Det vore som att lägga en punktskatt på kaffekoppar. Eller te, skriver föreningen i ett uttalande och påpekar att SMS, liksom andra varor och tjänster, är belagt med 21,5 procents moms.

Det är dessutom tekniskt svårt att genomföra en sådan taxering då många mobilabonnemang inkluderar SMS i en eller annan form.

Noteras kan att Irland är ett av världens mobiltätaste länder - det finns 5,2 miljoner abonnemang vilket motsvarar 124 procent av invånarna.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)