JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 23 juli 2019 VECKA 30
KTH-professorn Mikael Östling har fått ett anslag från Europeiska Forskningsrådet. I bästa fall handlar det om uppåt 22 miljoner kronor under fem år för hans forskning inom nanoelektronik.
– Jag är inbjuden av Europeiska Forskningsrådet att förhandla om villkoren för ett anslag som löper på fem år och kan uppgå till hela 2 miljoner euro, säger Mikael Östling, professor vid Mikroelektronik och tillämpad fysik på KTH.

Exakt hur mycket pengar det handlar om kan han alltså inte säga i nuläget, men så mycket mindre än 2 miljoner euro tror han inte att det blir. Något datum för slutförhandlingen är inte heller spikat ännu, men ett avtal bör kunna vara klart om några månader.

– Jag räknar med att kunna dra igång forskningen vid halvårsskiftet, säger Mikael Östling.

Forskningen som ligger bakom stödet rör halvledarkomponenter i nanometerstorlek. Några berörda områden är tredimensionella nanotrådar baserade på kisel eller germanium, lågfrekvensbrus i mycket små strukturer samt töjda kiseltrådar för kiselbaserad fotonik. Det handlar således om långsiktig forskning, där resultaten kan visa sig i komponenter först någon gång efter år 2015.

Forskningsanslaget, kallat Advanced Investigators Grants, är inrättat av det Europeiska Forskningsrådet, ERC, och ämnat att stödja Europas främsta forskare. Till skillnad mot andra EU-anslag är detta riktat till individuella forskare och avser inte nätverksbildande.

– Anslaget är till mig för mina forskningsmeriter. Jag har fått det för vad jag gjort och tänker göra, så prestigemässigt är det väldigt bra, konstaterar Mikael Östling nöjt.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)