JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Solstrålar alstrar stålar
När prognosföretaget Gartner släpper sin första analys över solcellmarknaden är det en mycket ljus framtid som målas upp. Företaget spår en årlig tillväxt på 17 procent inom solcellsindustrin fram till år 2013 .
Solenergi kan generera stora pengar. Det framkom bland annat på den årliga konferensen Semicon Summit, där halvledarindustrins chefer för en vecka sedan identifierade solcellsindustrin som ”an area of market opportunity”.

Samma slutsats drar Gartner i sin allra första solcellsmarknadsanalys, som just blivit klar. Enligt analysen kommer solcellsmarknaden att se en tillväxt på i snitt 17 procent per år fram till år 2013, för att då vara värd 34 miljarder dollar.

Den positiva prognosen är baserad på ökande efterfrågan på solenergi i kombination med sjunkande priser på solceller. Samtidigt konstaterar de två analytikerna James Hines och Alfonso Velosa att tillväxten är starkt beroende av fortsatta statliga subventioner, eftersom solenergi fortfarande är för kostsamt för att på egna ben kunna konkurrera med traditionell energi.

– Men trots den starka tillväxten under de kommande åren kommer solenergi enbart att stå för en liten del av energikonsumtionen i världen år 2013. Det betyder att det kommer att finnas utrymme för en betydande tillväxt av solenergimarknaden även efter vår prognoshorisont, skriver analytikerna i den färska rapporten.

Ur ett europeiskt perspektiv är detta en intressant utveckling då europeiska företag stod för hela 27,4 procent av den globala solcellsmarknaden i fjol, räknat i watt. Kina låg tätt efter med en marknadsandel på 25,8 procent, följt av Japans 16,2 procent och USA:s 13,7 procent. Det framkom nyligen i en rapport från analysföretaget Isupply.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)