JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. I sommar vänder det
Trots att halvledarmarknaden under innevarande kvartal ser ut att backa med 19 procent jämfört med fjärde kvartalet i fjol finns tecken på vändning. I januari steg snittpriserna på halvledare, och analyshuset Future Horizons tror nu att marknaden kommer att öka från tredje kvartalet i år.
Den nedåtgående trenden för halvledarmarknaden verkar nu plana ut, och vändningen kommer i sommar. Den tämligen optimistiska prognosen ger analyshuset Future Horizons i sin senaste månadsrapport.

Förvisso kommer även första kvartalet i år att bli negativt, med en försäljningsminskning nära 19 procent jämfört med kvartalet innan. Men under andra kvartalet blir minskningen inte mer än 2 procent, och under det tredje ökar marknaden med 12 procent för att sedan fortsätta öka, må vara med måttliga 3 procent, alla spådomar jämfört med föregående kvartal. För helåret skulle det innebära en nedgång på 28 procent jämfört med i fjol, men med positiva möjligheter för god tillväxt under 2010 och 2011.

I Europa finns tecken på att vändningen redan kommit. Såväl integrerade kretsar som optoelektronik och diskreta halvledare ökade faktiskt sin försäljning i januari jämfört med december.

Ökade styckepriser på halvledare under januari och inte fullt så negativa rapporter som väntat från kiselsmedjorna TSMC och UMC är två andra faktorer som ligger bakom optimismen hos Future Horizons. Att de genomsnittliga styckepriserna (ASP, average selling price) ökar mitt i en lågkonjunktur har aldrig förr inträffat, enligt företaget. Att ASP ökar i januari har bara hänt fyra gånger tidigare i historien, och då alltid i tider då efterfrågan varit större än tillgången. Future Horizons menar att de ökade priserna i januari är ett tydligt tecken på återhämtning och vändning.

De stora kiselsmedjorna TSMC och UMC ligger tidigt i konjunkturcyklerna, då outsourcing av produktion är det första som de stora halvledarbolagen drar in på då marknaden går ner, och det första som ökar då marknaden går upp. Att båda dessa dragit tillbaka permitteringar och varsel om uppsägningar i januari samtidigt som de rapporterat om att första kvartalet inte blir så uselt man tidigare trott är därför också starka tecken på vändning, enligt Future Horizons.

Analysföretaget konstaterar ödmjunkt att tiderna är osäkrare än någonsin, och att industrins framtidstro är svag. Någon detaljerad prognos för längre period än året ut vågar man sig inte på denna gång. Men att vändningen är inom räckhåll anser man sig dock ha fog för att konstatera.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)