JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia sågar Wimax
Nokia tror inte längre att Wimax blir en mobilstandard att räkna med - den kommer att gå samma öde till mötes som videobandstandarden Betamax gjorde på 1970-talet i kampen mot VHS. Det säger Nokias försäljningschef Anssi Vanjoki till tidningen Financial Times.
Mobiljätten Nokia har länge hört till Wimax tillskyndare, och är ett av företagen som grundade samarbetsorganisationen Wimax Forum. Men nu säger försäljningschefen Anssi Vanjokki att han nu tappat tron på att Wimax ska bli en framgång.

- Jag ser inte att Wimax lyckas etablera sig någonstans i någon större utsträckning. Det här är ett klassiskt exempel på en krock mellan två industristandarder, där någon vinner och någon måste förlora. Betamax fanns länge, men VHS dominerade marknaden. Det är exakt samma sak som händer nu, säger han i en intervju med tidningen Financial Times.

Nokia har lanserat en enda Wimaxprodukt, en terminal kallad N810, men slutade sälja den i januari. Tills vidare ämnar man dock sitta kvar i styrelsen för Wimax Forum.

Istället verkar det nu som om Nokia tänker lägga större delen av sitt krut på LTE.

- Min förutsägelse är att år 2015 kommer LTE-nät att finnas på de flesta viktiga ställen i världen. Det ger oss den täckning och den kapacitet vi behöver, säger han.

Från Wimaxlägrets huvudaktör Intel hörs dock inga tveksamheter.

- Vi tror att Wimax är här för att stanna, säger Julie Coppernoll, Intels marknadschef för Wimax, som tillägger att Wimaxnät redan idag täcker områden där 400 miljoner människor bor - en siffra hon tror dubbleras till nästa år.

Och nyhetsbrevet Cellular News tröstar Wimaxlägret med att Betamax må ha misslyckats i konsumentledet, men dess professionella kusin Betacam fick en dominant position för tv-kameror. På liknande vis kan Wimax komma att leva vidare för kommersiella användare och för fasta trådlösa tjänster, skriver Cellular News.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)