JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nanobatterier kan byggas med virus
Genmodifierade virus som tryckta på substrat bildar batterier - det låter som science fiction men är något som MIT nyligen visade upp för president Barack Obama. Forskarna tror att batterierna i framtiden kan bli kraftfulla nog att driva medicinska implantat eller mikrolabb i chipsformat.
Forskare på MIT, Massachusetts Institute of Technology, hävdar att de lyckats kombinera tryckteknik i mikroformat med självorienterande virus, och på så sätt skapa batterier i mikroskala.

Virusens gener har modifierats till att producera protein som samlar olika typer av molekyler som bildar anod respektive katod i tunna trådar. Anoden utgörs av koboltoxid medan katoden utgörs av litiumjonfosfat med silverinslag, enligt tidningen EE Times. Det är katoden som är ny - anoden fanns framme redan i fjol (länk).

En nyckel till framsteget var att förmå virusen att koppla ihop sig med enskilda nanorör för att öka dess konduktivitet. Flera miljarder olika virus testades innan forskarna hittade de två varianter som klarade detta.

Det slutgiltiga materialet kan torkas till ett pulver som kan tryckas med mikrotryckteknik på olika substrat, och då bilda batterier som kan laddas hundratals gånger utan att förlora prestanda.

MITs rektor Susan Hockfield demonstrerade en prototyp av detta batteri gjord i form av en vanlig knappcell för president Barack Obama härom veckan.

Nästa steg för forskarna är att prova olika tillsatser till litiumkatoden för att på så sätt öka energiinnehållet i batteriet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)