JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt elskrot dumpas i u-länder
Svenska KyrkanUnder 2007 exporterade Sverige 11 ton datorer till Ghana till ett genomsnittsvärde av 86 kronor per dator. Av priset drar Swedwatch slutsaten att det är skrot som exporteras, vilket är ett lagbrott.
– EU:s medlemsstater, inklusive Sverige, måste omgående utöka kontrollen för att förhindra olaglig export, kommenterar Gunnel Axelsson Nycander, policyhandläggare på Svenska kyrkan och ordförande i SwedWatch.

Föreningen Swedwatch analyserar internationell handel ur ett etiskt perspektiv. En nyutkommen granskning med titeln "Elektronikexport bortom kontroll" visar enligt Swedwatch att EU-ländernas handel med begagnad elektronik bidrar till negativa miljö- och hälsoeffekter i länder som Ghana, Nigeria, Kina och Indien.

EU:s transportkontrollförordning förbjuder export av e-avfall till utvecklingsländer. Hamninspektioner visar att exporten ändå förekommer. Stereosystem, kylskåp, kablage, metallskräp och litiumbatterier är några av de föremål som EU-inspektioner upptäckte i exportsändningar mellan 2003 och 2006.

Enligt Swedwatch fuskmärks skrotet som begagnade varor eller donationer.

Hong Kong, Kina, Singapore och Malaysia är huvuddestinationerna för skrot till Asien. Under en åtta månaders kampanj lade Hong Kongtullen beslag på 1000 ton datormonitorer och 2000 ton batterier skickade från USA, Kanada, Japan och EU.

Nigeria och Ghana tar emot skrotet som går till Afrika. Tre av fyra datorer som importeras till Ghana fungerar inte.

Swedwatch är inte först med att belägga olaglig elskrotexport. Greenpeace har gjort det genom att placera GPS-moduler i skrot.

I princip gillar Swedwatch handel med begagnad elektronik, eftersom den ökar fattiga människors tillgång till IT och förlänger produkternas livslängd.

Å andra sidan saknas ofta hållbara återvinningssystem i mottagarländerna. Metaller och plast återvinns med primitiva metoder utan skyddskläder och miljökunskaper.
skrotplock
Hela rapporten kan laddas hem här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)