JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 8 december 2019 VECKA 49
Med version 3.0 ökar Bluetooth datatakten till 24 Mbit/s tack vare wlan-tekniken 802.11, och banar därtill vägen för ett kommande lågeffektläge. Men den efterlängtade ultrabredbandstekniken, UWB, som skulle ge hastigheter upp till 200 Mbit/s dröjer ytterligare.
Igår klubbades officiellt Bluetooth version 3.0 då Bluetooth SIG, Special Interest Group, hade stormöte i Tokyo. Största nyheten är att Bluetooth anammar wlan-tekniken 802.11a, b och g, med vars hjälp det går att få kommunikation mellan exempelvis en pc och en mobiltelefon att nå upp till 24 Mbit/s.

Bättre möjlighet till effektstyrning (power management) är en annan nyhet. Däremot införlivas inte den lågeffektteknik för personliga nätverk – PAN, Personal Area Network – en teknik för smalbandig, strömsnål kommunikation med exempelvis klockor, stegräknare, sportutrustning och liknande. Denna teknik, som har sina rötter i Nokias initiativ Wibree, väntas dock klubbas igenom i ett tillägg till standarden i januari nästa år.

Uppgraderingen till 24 Mbit/s, från dagens maximala 3 Mbit/s, är förvisso ett steg framåt. Men den som hade hoppats på ultrabredband, med möjlighet att få Bluetooth att kommunicera i upp till 200 Mbit/s, blev besviken. Tidigare i år donerades den UWB-teknik som utvecklats inom ramen för standardgruppen Wimedia Alliance till Bluetooth SIG, men att få med den tekniken i den nya standarden föll på oenighet om affärsmodellen.

Bluetooth SIG ville, i likhet med andan i donationen, ha en royaltyfri modell i likhet med Bluetooths tidigare versioner, men chipstillverkarnas åsikt gick isär. Några företag som Wisair och CSR stöder tanken på royaltyfri UWB, medan branschjätten Broadcom stretar emot. Bakom ligger olika bedömningar kring hur efterfrågan på UWB kommer att utvecklas. Broadcom tror helt enkelt inte att UWB är nödvändigt i dagsläget, utan menar att wlan räcker för de flesta tillämpningar inom överskådlig tid. Och att då införa UWB utan royalty skulle bara fördyra och därmed bromsa utvecklingen av Bluetooth.

Beslutet om hur och när UWB ska införlivas i standarden bordlades därmed till ett nytt möte i juni.

Att på ett säkert sätt kunna skicka över stora filer snabbare än tidigare är den uppenbara fördelen med Bluetooth 3.0. Men det ska också gå att streama ljud och bild över 802.11-länken. Profiler för detta är under utarbetande, och väntas bli färdiga om cirka tre månader.

Den nya standarden behöver inte nödvändigtvis betyda att ny hårdvara måste installeras. Moduler med existerande Bluetoothchips och wlan-chips kan uppgraderas med programvara för att uppfylla standarden – det är den väg som exempelvis CSR väljer till en början. CSR lanserade sitt stöd för Bluetooth 3.0 samma dag som standarden klubbades.

– Vi har demonstrerat vår höghastighetsteknik för Bluetooth bakom lyckta dörrar för utvalda kunder i nära ett år, och deras respons har varit god. Det finns definitivt en aptit för denna typ av lösning, säger CSRs mobilansvarige Matthew Phillips i ett pressmeddelande.

Broadcom säger att man kommer att införliva 3.0 i alla sina Bluetoothprodukter, inklusive kombinationskretsar som även innehåller FM-radio, wlan och GPS på samma kiselbricka. Broadcom har demonstrerat kretsar med 3.0-funktionalitet men ännu inte annonserat några produkter.

Att integrera wlan och Bluetooth på samma kisel behöver dock inte vara den strömsnålaste eller billigaste lösningen. Svenska Nanoradio, som planerar för en enchipslösning (länk) av sin extremt strömsnåla wlan-konstruktion, menar att kraven på dessa olika radiotyper är alltför olika.

– Wlan kräver en uteffekt på 21 dBm med god linearitet. Det finns inga standard-CMOS-processer som klarar det, sa Nanoradios vd Tord Wingren när Elektroniktidningen träffade honom i februari.

Det faktum att 3.0-lösningar redan finns att köpa betyder rimligen att de första konsumentprodukterna som stöder nya Bluetooth kan väntas ut på marknaden lagom till julhandeln.

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)