JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fundamentalt fel i dagens transistormodell
Den modell som idag används för att beräkna bruset i transistorn fungerar inte när geometrierna krymper. Hittar man inte en bättre modell blir det svårt att utveckla effektivare transistorer som drar mindre ström varnar forskarna på det amerikanska forskningsinstitutet NIST, National Institute of Standards and Technology.
– Vi måste förstå problemet innan vi kan åtgärda det och problemet är att vi inte vet exakt vad som händer, säger Jason Campbell på NIST i en pressrelease (länk).

Hans forskargrupp har konstaterat att frekvensen i bruset inte ökar när geometrierna krymper. Det går stick i stäv med dagens modell (elastic tunnelling model) som förutspår just att frekvensen i bruset ska öka med mindre geometrier.

– Modellen fungerade bra när transistorerna var större, men våra observationer visar klart att de är inkorrekta på nanometernivå och det är dit industrin är på väg, säger Campbell som presenterat sina slutsatser på två IEEE-konferenser i slutet av april och början av maj.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)