JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Du ska heta "smartbook"
smartbookBärbara datorer på plattformen Arm och Linux ska hädanefter marknadsföras som smartbooks. Det har Qualcomm och Freescale bestämt. Kunderna ska associera till en kraftfull smartphone och inte en klen bärbar dator.
Under året kommer den första vågen av billigt bärbart på Linux och ARM – en utmaning av den dominerande x86-Windowsplattformen.

En kritik mot Linux-Arm har varit att användarna kommer att sakna Windows. Men genom att få kunderna att tänka på utmanaren som en stor smartphone hoppas Qualcomm och Freescale komma runt problemet.

3G, alltid uppkopplad, batteritid på 8–10 timmar, alltid påslagen, ingen starttid. Det här är egenskaper som ska profilera smartboken mot netbooks.

Ordet "übermobile" skymtar också i Qualcomms reklamfilm.

Styrkan i varumärket Microsoft ska mötas med det lika starka Google och dess operativsystem Linux Android som kommer att användas i många smartböcker.

Wistron och Pegatron kommer att visa upp smartbooks som kör Android Linux på mässan Computex i Taipei denna vecka.

Också Nvidia kommer att visa upp smartbooks på sin Arm-processor Tegra på Computex. Fast företaget har inte anslutit sig till Freescale och Qualcomms nomenklatur, utan håller sig till Intels begrepp MID, mobile internet device.

Übermobilerna ska börja dyka upp på butikshyllorna före jul.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)