JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Taiwan kan satsa en miljard dollar på DRAM
Taiwans regering jobbar hårt för att samla den sargade DRAM-industrin. Nu vill den taiwanesiska staten köpa en del av japanska Elpida. Tanken är att inlemma Elpida i DRAM-bolaget Taiwan Memory Co som just nu formas av staten.
Alla DRAM-tillverkare i Taiwan har haft stora problem under en längre tid och redovisade rejäla förluster under årets första kvartal. I mars blev det också officiellt att den taiwanesiska regeringen beslutat sig för starta ett nytt DRAM-företag – Taiwan Memory Co (TMC) – under det närmaste halvåret genom att konsolidera de inhemska minnesföretagen (se länk).

En förutsättning för hela konceptet är dock att amerikanska Micron eller japansk Elpida tar klivet in i TMC, vilket ännu inte skett. Så nu tar TMC saken i egna händer och föreslår ett köp av hela tio procent av Elpida, motsvarande 166 miljoner dollar, enligt The Wall Street Journal. Förhoppningen är att ett avgörande ska vara klart i juli.

Samtidigt planerar TMC att ansöka om dryga 300 miljoner dollar från Taiwans National Development Fund, en fond som den taiwanesiska regeringen instiftade 1973 för att hjälpa strategiska industrier i landet.

Vilka företag som kommer att sugas upp av TMC är ännu oklart. Enligt rykte har TMC närmat sig Promos, som är landets minsta DRAM-bolag, liksom andra inhemska DRAM-tillverkare. Sannolikt rör det sig till en början om Winbond och Rexchip, som båda ligger samma område som TMC planerar att etablera sig i. Rexchip är dessutom ett joint-venture mellan Elpida och taiwanesiska Powerchip.

Mindre sannolikt är att taiwanesiska Inotera och Nanya inlemmas i den kommande konstellationen. Nanya är samägt av Inotera och Micron, och alla tre ingår i en bolagsgrupp kallad Formosa Plastics, som tidigare uttalat liknande mål som TMC vad gäller rekonstruktion av den taiwanesiska DRAM-industrin.

Formosa Plastics planerar också att söka ett statligt stöd innan utgången av juni månad. Enligt sajten Digitimes betvivlar dock Inoteras vd Charles Kao att det kommer att räcka med de dryga 300 miljoner dollar som TMC ansöker om för att rädda hela den taiwanesiska DRAM-industrin. Det uttalande överensstämmer väl med TMC:s orginalplan, som utgick ifrån ett räddningspaket på en knapp miljard dollar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)