JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Många frågor kring Intel-Nokia
Intel gör ett nytt försök att ta sig in på mobilmarknaden via Nokia. Och Nokia skaffar sig i Intel en stark partner när företagets tidigare smartphonedominans utmanas av nya spelare som Apple, Palm och Google. Så kan man sammanfatta det nya samarbete som annonserades igår. Men frågorna kring samarbetet är fler än svaren.
Ett rykte i går morse talade om en Nokiamobil på en Intel Atomprocessor.

Men när väl presskonferensen ägde rum på kvällen svensk tid, vägrade de två företagen envist att konkretisera sina planer. De kom med varsin kappsäck mobilteknik, hällde ut innehållet på bordet, slog ut med armarna och började tala visioner: "a new mobile platform beyond today's smartphones, notebooks and netbooks"

Därmed är det upp till analytikerna att själva försöka räkna ut vad som är en rimlig utvecklingslinje från idag. Ska visionen ha tangentbord? Vilken storlek på skärm? Har visionen ett coolt namn?

Liksom för att hämnas läckan bakom ryktet vägrar företagen ens sätta ner foten vad gäller Atom och talar istället om "future Intel Architecture-based platforms".

Klart är att samarbetet åtminstone kommer att resultera i mobilteknik för fickan. Och att företagen ska satsa betydande resurser på gemensam utveckling på programvarusidan.

En gissning är att en kommande Maemo-mobil från Nokia ska köras på en Intel Atom. Maemo är plattformen som används i Nokias Linuxsurfplattor N770, N800 och N810.

Förmodligen finns ambitionen hos partnerna att utmana den "smartphone på steroider"-nisch som Freescale och Samsung kallar "smartbook". För den som försöker hitta dolda budskap mellan raderna i pressreleasen kan konstateras att "smartbooks" inte finns med i Intel och Nokias uppräkning över vad man vill gå bortom.

Vad gäller Intels plattformar för bärbart, kommer vi att få se dem utrustas med Nokias HSDA-teknik – en av gårdagens konkretioner var att Intel ska licensera Nokias HSPA-modem IP till "future products". Enligt Intel betyder inte detta att företaget retirerar på den alternativa trådlösa tekniken Wimax.

Intel har länge suktat efter mobilmarknaden för sina chips. År 1999 deklarerade Intel en önskan att komma in i "internetmobiler" med sin Xscaleprocessor, en variant av den strömsnåla ARM som dominerar mobilmarknaden idag.

År 2002 var Intel klar med en Xscale som körde Microsoft WIndows CE. Och år 2005 fanns en Xscalekonstruktion för en Symbianmobil. Men år 2006 gav Intel upp och sålde mobil-Xscale till Marvell.

Idag försöker företaget göra comeback genom att skala ner sin x86-arkitektur till de effektnivåer på mobilelektronik som fickformatet kräver.

Intel och Nokia var igår luftiga vad gällde hårdvara, men konkreta vad gällde mjukvara. Det är Linux som gäller. Microsoft får därmed återigen se sin partner Intel i ett Linuxsamarbete. Nokia har inga kända planer på en Microsoftmobil.

Nokias klassiska smartphoneoperativsystem Symbian har bara experimentellt stöd för x86, så det kommer inte att vara aktuellt i frukterna av detta samarbete. Under presskonferensen sade Nokia att Linux var den starkare kandidaten av de två för den blandning av mobil och pc som Intel och Nokia föreställer sig.

Det finns en klar överlappning mellan programvaran som finns i Nokias Linuxplattform Maemo och Intels Linuxplattform Moblin. Här kommer att ske en samordning. De bästa bitarna kommer att plockas ut från det som finns idag och företagen kommer att följa gemensamma utvecklingsspår. Maemochefen Ari Jaaksi skriver på sin blogg att företagen vill undvika fragmentering.

– Nyckeln är samarbete, konstaterar han.

Företagen har redan satt ner foten för vissa kodkomponenter: oFono, ConnMan, Mozilla, X.Org, BlueZ, D-BUS, Tracker, GStreamer, PulseAudio. Det här är komponenter som du behöver i en surfplattform med ringfunktionalitet och multimedia för Linux. Ofono är telefonifunktionalitet för Linux från Nokia. Samarbetet mellan de två annonserades förra månaden.

Intel deklarerade redan 1999 som mål att konkurrera med Texas Instruments på mobilmarknaden. Texas Instruments smartphoneplattform Omap är idag central för Nokia. Omap utvecklas vidare mot Atomprestanda och Nokia skulle kunna ha valt att följa Omap i riktning mot kraftfullare pc-mobiler. Att Nokia nu väljer ett Intelspår är förstås en rejäl fjäder i hatten för Intel.

Nokia var under några år ledande på smartphonemarknaden med sin Communicator på operativsystemet Symbian. Idag har Apple seglat upp och förbi med sin Iphone. Google Android är ett nytt hot vid horisonten, och kanske även Palm Pre.

Intel är ur det perspektivet en bra sparringpartner om Nokia förbereder comeback.

Som bonus kan HSPA i en Intelplattform utvecklas till en mycket god affär i sig, även om det inte gick så bra förra gången företagen försökte göra samma sak, då Nokias HSDPA-teknik skulle integreras i Intels Centrinoplattform för bärbara datorer.

Kommentatorer suckar över bristen på konkretioner i presskonferensen.

"Brett och ganska vagt", skriver Rick Merritt i EE Times. "Mycket sparsmakat på detaljer", skriver Ars Technica.

Rick Merritt är skeptisk. Han använder Iphone som facit. Enligt honom är försprånget till Apple för långt och dessutom talar de två företagen för mycket om teknik och för lite om kundernas prylbegär.

– Skulle Intel och Nokia kunna skapa någonting coolare än Iphone? Knappast.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)