JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Två långa bredbandsrekord
Världens längsta överföring av data i 100 Gbit/s har genomförts i Australien – hela 2013 km. Samtidigt lyckades man överföra data i 40 Gbit/s hela 3 370 km, även det rekord. Proven gjordes av operatören Telstra med utrustning från Nortel.
Rekordöverföringarna gjordes i Telstras fiberoptiska nät mellan städerna Sydney och Adelaide, som ligger på 1160 km avstånd från varandra. Ingen omgenerering av data gjordes, vilket är anledningen till att Telstra och Nortel kallar detta för rekord.

Idag driver Telstra ett kommersiellt 10 Gbit/s-nät i dessa  optiska fibrer, men planer finns nu på att öka datatakten.

Tekniken som användes var Nortels variant av DWDM, dense wavelength division multiplexing, med egenutvecklad signalbehandling för att spåra koherens och klara framåtsyftande felkorrigering (FEC, forward error correction).

Proven genomfördes tidigare i somras. Att Nortel skickar ut pressmeddelande om detta i dagsläget kan ha att göra med att företaget, som ansökt om konkursskydd och är under rekonstruktion, vill få ut positiva nyheter. Nortel har redan avyttrat flera av sina verksamheter, men bredbandsdelarna är hittills inte sålda.

Sträckan Kiruna–Ystad är 1767 km, som jämförelse.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)