JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel, Samsung och TSMC investerar mest
Av världens halvledartillverkare är det i år bara tre – Intel, Samsung och TSMC – som tänker investera mer än en miljard dollar i ny produktionskapacitet. I fjol var antalet åtta, och året innan 16.
Investeringsviljan i halvledarvärlden är den lägsta sedan år 2000. Enligt en rapport från analyshuset IC Insights investeras i år för bara 12 procent av försäljningen, ner från 16 procent i fjol som då var rekordlågt.

Bara tre bolag ser ut att nå över en miljard dollar. Det är två färre än vad IC Insights förutspådde i januari, då man trodde att Hynix och Toshiba också skulle vara med i denna exklusiva klubb. Men båda har drabbats hårt av konjunktur och överkapacitet, och har därför fått dra ner på sina expansionsplaner.

Största investeraren, Intel, väntas spendera 4,7 miljarder dollar på ny produktionskapacitet, tätt följt av Samsung med 4,5. Trean TSMC siktar på 2,3 miljarder dollar. Av de tre är det bara TSMC som ökar sina investeringar i år, med 23 procent. Intels siffra är en nedgång med 10 procent och Samsung minskar med 33 procent.

De tre står likväl för 43 procent av halvledarbolagens samlade investeringar i produktionskapacitet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)