JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson försökte blidka Kanada
Ericsson kommer att öka sin FoU i Kanada, och tänker inte försämra villkoren för de Nortelanställda som flyttar över till Ericsson och köpet av Nortel går i lås. Och de omdiskuterade LTE-patenten stannar i Nortels ägo. Det underströk Ericssons Kanadachef Mark Henderson då han talade inför kanadensiska myndigheter i fredags.
På det extrainkallade möte (länk) med den kanadensiska regeringens industrikommitté i fredags där Ericssons åttamiljardersbud på Nortels verksamhet inom trådlös teknik diskuterades fick Ericsson först mothugg.

Vd för kanadensiska RIM, Mike Lazaridis, varnade enligt Wall Street Journal för att Ericsson skulle komma att flytta LTE-utveckling till Sverige, och uppmanade den kanadensiska regeringen att i samtal med RIM, Ericsson och Nortel hitta en kompromisslösning.

Ericsson, som företräddes av Kanadachefen Mark Henderson, försvarade dock köpet och menade att oron för att utveckling ska flyttas ur landet är obefogad, skriver nyhetsbrevet Cellular News.

– Vi har varit med och byggt mycket av Kanadas vitala telekominfrastruktur, och våra anställda här har del i den framgången. Vår personal i Kanada har bidragit med över 330 patent för Ericsson under de senaste 25 åren, och vi hyser ingen tvivel om att vi med tillskottet av Nortels kompetens i Ottawa kommer att fortsätta hålla samma nivå på innovationerna, citeras han av Cellular News.

Han underströk att Ericsson licensierar de omdebatterade LTE-patenten. Något köp är det inte frågan om, och licenserna är dessutom icke-exklusiva, vilket innebär att det står Nortel fritt att licensiera dem eller sälja dem till andra parter.

– Ericsson kommer att sysselsätta cirka 800 Nortelanställda i Kanada som arbetar med CDMA och LTE. Dessa personer kommer att få i princip samma lön och andra förmånder som idag, på samma arbetsplats. Vi förutser inte några större förändringar i dessa anställdas dagliga arbete, sa Henderson på mötet.

Industrikommittén, "House of Commons Standing Committee on Industry, Science and Technology", har inte makt att själv häva affären mellan Ericsson och Nortel. Men man kan uppmana regeringen att titta närmare på ärendet, och komma med tungt vägande rekommendationer om åtgärder. Affären har blivit en politiskt het potatis, inte minst då Kanadas konservativa regering väntas utlysa nyval i höst, och den liberala oppositionen vill riva upp affären ivrigt påhejad av RIM, företaget bakom Blackberry.

Konkurrensmyndigheterna godkände affären den 29:e juli, i ett beslut som kan överklagas fram till 19:e augusti. Kanadas industriminister Tony Clement har tidigare sagt att han inte tänker yttra sig i frågan förrän efter detta datum.

 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)