JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En miljard chips för wlan säljs 2011
Analyshuset ABI Research spår en stark framtid för wlan-chips, med en miljard sålda år 2011. Bästsäljaren blir chips som stöder 802.11n, en variant av standarden som kommer att dominera redan nästa år.
Allt fler elektronikprodukter levereras med inbyggt wlan, även kallat wifi eller 802.11. Redan i år väntas över 100 miljoner mobiltelefoner säljas med inbyggt wlan, och tekniken integreras även i allt från musik- och videospelare till tv-mottagare och kameror.
Qualcomm först med 4x4 Mimo

I juni lanserade Qualcomm industrins första wlan-kretsar med stöd för 4x4 Mimo, multiple input multiple output. Kretsen, kallad WCN1320, klarar alltså fyra antenner på vardera sändar- och mottagarsidan, och når då datatakter upp till 600 Mbit/s. Den tänkta paradtillämpningen är samtidig distribution av HD-video, röstsamtal och data för hemmabruk.

I kretsen sitter en egenutvecklad applikationsprocessor som kör wlan-mjukvaran, vilket enligt företaget gör att systemtillverkarna kan använda billigare och enklare värdprocessorer i sina konstruktioner än vad som annars skulle vara möjligt.

Kretsen arbetar på både 5 GHz- och 2,4 GHz-banden, och har algoritmer som drar fördel av de olika sändarna och mottagarna för att maximera datagenomströmningen.
Kretsen är bakåtkompatibel med de tidigare 802.11-varianterna a, b och g. Den är gjord i 65 nm CMOS och innehåller förutom applikationsprocessorn även MAC (media access controller), digitalt basband, transceiver och funktioner för effekthantering (power management), allt i en 12 x 12 mm kapsel. Provkretsar ska finnas för leverans detta kvartal.

Idag dominerar den variant av standarden som kallas 802.11g, med datatakter upp till 54 Mbit/s. Men redan nästa år spår ABI Research att den snabbare varianten 802.11n, som klarar upp till 600 Mbit/s, kommer att bli den bästsäljande versionen.

Standarden för 802.11n väntas slås fast slutgiltigt nu i september. Men redan i juni presenterade halvledarjätten Qualcomm en krets som följer en preliminär version av standarden. Qualcomm var då först med en kommersiell wlan-lösning med stöd för flera dataströmmar, så kallad 4x4 Mimo, multiple input, multiple output. ABI tror att Qualcomm blir det största hotet mot Broadcom, dagens marknadsledare på området.

ABI tror också att enkelströmsversionen av 802.11n i allt högre grad kommer att ersätta 802.11g. Totalt tror analytikerna där att över en miljard wlan-kretsar kommer att säljas år 2011, vilket skulle innebära att över fem miljarder sådana kretsar kommer att ha sålts sedan år 2000. Och trots den ökande konkurrensen och därmed hårdnande prispress menar ABI Research att volymökningarna gör att marknaden växer rejält.

Analysen är goda nyheter även för svenska Nanoradio, vars nya enchipslösning för wlan (länk) kommer att ha stöd för 802.11n. Företagets tidigare version stödde 802.11 b och g.

– I vår första release av mjukvara kommer vi att ha b- och g-funktionalitet, och något längre fram i höst kommer vi att komplettera med 802.11n-funktionalitet, säger Nanoradios vd Tord Wingren till Elektroniktidningen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)