JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rapport ifrågasätter Iphones framgångar
Apples mobiltelefon Iphone är inte den succé som företaget och många medier rapporterat. Åtminstone inte ur operatörernas synpunkt. Det hävdar analysföretaget Strand Consult i en färsk rapport.
I en färsk, 106 sidor tjock rapport nagelfar det danska analysföretaget Strand Consult ett antal "myter" som företaget anser omgärdar Apples Iphone. Analytikerna ifrågasätter inte att mobilen är innovativ, snygg och har ett attraktivt användargränssnitt. Däremot indikerar rapporten att operatörerna inte tjänar några större pengar på att ha Iphone på sin repertoar. Snarare är det tvärtom – många operatörer har subventionerat Iphone så mycket att de troligen inte kommer att kunna räkna hem de pengarna. Inte minst gäller det Teliasonera, konstaterar rapporten.

En av de vanliga myterna, enligt företaget, är att Iphone genererar datatrafik i operatörernas nät. Några siffror som vederlägger den tesen går inte att hitta, hävdar konsulterna. Förvisso har den totala mobildatatrafiken ökat radikalt de senaste två åren, men Iphones bidrag är försumbart. Och operatörer som i stället satsat på 3G-donglar och tillhörande abonnemang har visat markant högre tillväxt, både i datatrafik och pengar.

Att Iphone är ett bra medel för operatörer att attrahera nya kunder är en annan myt som Strand Consult starkt ifrågasätter. Snarare gör fokuseringen på Iphone att den kannibaliserar på andra mobiler med högre marginaler och intjäningsförmåga, skriver rapporten.

"Vi hyser ingen tvivel om att operatörer världen runt som är Iphone-partner har svårt att dokumentera någon Iphone-effekt. I själva verket är Iphone osynlig i deras räkenskaper, och ingen av de operatörer vi har analyserat har lyckats öka sin marknadsandel, sin trafik eller sin intjäning tack vare Iphone" konstaterar rapporten.

Även media får sig en släng av sleven. Alltför många journalister har rapporterat oproportionerligt mycket om denna mobil som trots allt har en marknadsandel under två procent, menar analytikerna.

Rapporten, "The Moment of Truth – A Portrait of the Iphone", kan beställas utan kostnad från Strand Consult (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)