JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers visar HD-bilder live över 60 GHz
Genom att använda flera antenner samtidigt, så kallad mimo-teknik, går det att ta vara på 60 GHz-bandet för kommunikation i Gbit-takt på begränsade ytor som tåg och flygplan. Chalmersforskaren Herbert Zirath har visat hur det går till.
Snabb överföring av okomprimerade högupplösta bilder är något som nätsurfare på tåg och flyg önskar sig liksom tv-studiopersonal och användare av medicinsk bildbehandling. Det licensfria 60 GHz-bandet har pekats ut som en möjlig frekvens för ändamålet, men hittills har försöken där enbart använt en sändare och en mottagare. Vilket inneburit att förbindelsen brutits så fort någon människa passerat antennloben.

Nu har Chalmersforskaren Herbert Zirath och hans kollegor, tillsammans med forskare vid tyska Fraunhofer Heinrich Hertz Institute i Berlin, byggt upp en demonstrator för bredbandsöverföring på 60 GHz-bandet som använder mimo-teknik, multiple-input multiple output, alltså flera sändare och mottagare. Forskarna har också lyckats komma runt tidigare krav på att antennerna står i linjer och eliminerat problem med skuggning, interferens och blockering.

Resultatet är utrustning som klarar robust trådlös överföring av HD-video i realtid. I teorin går det att på det licensfria 60 GHz-bandet nå datatakter på flera Gbit/s.

Det tyska institutet har främst bidragit med mimo-algoritmer och basbandselektronik, medan Chalmers bidragit med sina monolitiska mikrovågshalvledare för 60 GHz-bandet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)