JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia gör pc - igen
För 18 år sedan sålde Nokia sin pc-division till brittiska ICL. Nu ger sig företaget åter in på pc-marknaden, med en Atombaserad mini-pc med inbyggd HSPA-uppkoppling.
Nokia ger sig in på den snabbt växande minidatormarknaden med en egenutvecklad bärbar så kallad netbook, en mini-pc kallad Nokia Booklet 3G. Skapelsen är knappt 2 cm tjock, väger bara 1,25 kg och har ändå hela 12 timmars batteritid. Den är byggt kring Intels Atomprocessor, kör Windows och kan kommunicera med omvärlden via HSPA och wlan.

– Allt fler människor vill ha datorkraften hos en pc med full mobilitiet. Vår affärsidé är att låta människor kommunicera, så Nokia Booklet 3G är en naturlig utveckling för oss, säger Kai Oistamo, Nokias produktchef.

I mini-pc:n finns också en HDMI-utgång för HD-video, en inbyggd kamera för videosamtal, Bluetooth och SD-kortläsare. Skärmen, på 10 tum, är förberedd för HD-visning och inbyggt finns även navigation med A-GPS som tillsammans med Nokias kartfunktion Ovi Maps kan ge exakt positionsuppgift på ett par sekunder. Via Ovi-portalen kan användaren även ladda ner musik och en rad tillämpningsprogram.

Nokia säger inget om priset men tanken är att datorn i första hand ska säljas genom operatörer.

På sätt och vis återgår därmed Nokia till en av sina rötter. Nokia lanserade sin första pc, kallad MikroMikko, redan 1981 och köpte svenska Ericssons pc-verksamhet några år senare. Men 1991 såldes pc-divisionen vidare till brittiska ICL som i sin tur sedermera gick upp i japanska Fujitsu och fusionerades med Siemens till Fujitsu Siemens Computers. Detta företag masstillverkade pc i Finland fram till mars 2000 då fabriken i Esbo lades ned. Men nu skrivs alltså ett nytt kapitel i den finländska pc-historien.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)