JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssonanställda i Lund blir kvar – konsulterna får gå
I våras lade både Sony Ericsson och ST-Ericsson stora varsel i Lund. Nu visar det sig att bara 50 personer tvingats lämna ST-Ericsson medan Sony Ericsson inte sagt upp en enda person. Istället är det konsulterna som drabbats, runt 500 har fått sina uppdrag avslutade, skriver Sydsvenskan.
– Personalomsättningen har varit så stor att uppsägningar inte behövde tillgripas, säger ingenjörsfackets klubbordförande på Sony Ericsson Ulf Bengtsson.

Det var i maj som företaget varslade 410 personer varav 160 fast anställda och 250 konsulter om uppsägning. Många av de fast anställda har uppenbarligen hittat ny jobb men för att nå sparmålet har fler konsulter än planerat fått gå.

Vägg i vägg ligger ST-Ericsson som också varslade i maj. Det var 200 fast anställda och 230 konsulter. När förhandlingarna väl kom igång, visade det sig att företaget behövde säga upp betydligt färre än vad man varslade.

– Färre än 50 kommer att få sluta, säger Unionens ordförande Tore Svedbrand till Sydvenskan.

Ericssons konsulter arbetar ofta i bolag som Logica, HiQ, Cybercom, Sigma och Know IT. Kontrakten är korta och löper på 1–3 månader, skriver Sydsvenskan.

De fackliga företrädarna anser att konsulterna är för många.

– De kom in för att fylla snabbt uppkomna behov, och har ibland blivit kvar. Det är inte rimligt att en konsult får stanna när en fast anställd får gå. Där har vi inte gett oss, säger Unionens Tore Svedbrand vid ST-Ericsson.

– Det är inte rimligt att personalen vid ett företag som Sony Ericsson ska bestå av 25 procent konsulter, säger Ingenjörernas Ulf Bengtsson.

Sony Ericsson hade före varslet 3 300 anställda och 700 konsulter i Lund. Idag har antalet minskat till cirka 3 600 totalt.

ST-Ericsson hade före varslet 1 400 anställda och 600 konsulter i Lund. Det är ännu inte klart exakt hur många som kommer att lämna företaget.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)