JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Infineon kapar Ziebarts pension
Med stöd av en ny lag vill den tyska halvledartillverkaren Infineon minska pensionsutbetalningarna till den förre vd:n Wolfgang Ziebart. Åtgärden beskrivs av den tyska tidningen Financial Times Deutschland som en hämndaktion av den avgående styrelseordföranden Max Dietrich Kley.
Den 59-årige Wolfgang Ziebart slutade som vd i maj förra året efter en utdragen maktkamp med Dietrich Kley. Bland annat ville han sälja Infineons andel i minnestillverkaren Qimonda, vilket Kley motsatte sig.

Wolfgang Ziebart, som bland annat sitter i Autolivs styrelse, fick en pension på 560 000 euro per år. Första året efter avgången hade han dock kvar sin fulla lön plus en genomsnittlig bonus för de tre senaste åren. En summa som enligt FT betydligt överstiger 1 miljon euro (länk).

Men nu vill Infineons styrelse alltså minska hans pension med stöd av en ny lag som antogs den 10 juli. Enligt lagen som gäller aktiebolag och som ännu inte prövats, är det möjligt för företag att ändra ingångna pensionsavtal upp till tre år efter det att de trätt i kraft med hänvisning till att företagets ekonomiska situation allvarligt förändrats.

Den nuvarande vd:n Peter Bauer har sänkt sin lön med 20 procent och Infineon har vänt en vinst på 55 miljoner euro för Q2 2008 till en förlust på 15 miljoner euro för Q2 i år.

Exakt hur mycket Infineon vill sänka pensionen är inte känt och Ziebart har dessutom möjlighet att få sin sak prövad av domstol om han så önskar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)