JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samuelson startar lysdiodfabrik i Lund
Lysdiodbolaget Glo i Lund, där professor Lars Samuelson är en av grundarna, ska starta en fabrik för pilotproduktion av nanoteknikbaserade lysdioder. Företaget har för ändamålet tagit in 82 miljoner kronor i riskkapital, skriver nyhetsbrevet Rapidus.
Glo har, på grundval av Lars Samuelsons forskningsresultat, utvecklat en teknik för att producera lysdioder direkt på kiselbrickor. I teorin innebär det att produktionen kan bli radikalt mycket billigare än dagens lysdiodstillverkning, och dessutom att lysdioder kan göras på betydligt större ytor än idag.

Företaget ska nu skala upp produktionen från labbnivå till pilotproduktion. Glos vd Bo Pedersen säger till nyhetsbrevet Rapidus att man kommer att vara redo för storskalig produktion sent 2010 eller tidigt 2011.

Var pilotproduktionen ska förläggas är inte beslutat, men det lutar åt Lund. Företaget ska hursomhelst anställa fem personer utöver de 20 som redan jobbar där.

Expansionen bekostas av 82 miljoner kronor som företaget nyligen tagit in i riskkapital. Det rör sig om norska pengar – de tidigare ägarna norska Teknoinvest och svenska Provider Venture har nu fått sällskap av kraftbolagen Agder Energi och Hafslund.

Glo grundades 2003 men började sin aktiva verksamhet först 2005. Under perioden 2006 till och med 2008 gjorde man av med nära 75 miljoner kronor. Företaget har fortfarande inga intäkter.

Inom fem år siktar Glo dock på att stå för omkring 5 procent av världsmarknaden för lysdioder, som vid det laget ska vara värd 10 miljarder kronor om året, skriver Rapidus. Till de tilltänkta kunderna hör dagens etablerade lysdiodjättar som Osram och Philips Lumileds, men även nya aktörer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)