JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson kramar 0,5 Gbit/s ur koppar
Det går att skrämma upp datatakten i kopparledningar till 500 Mbit/s, fem gånger högre än den teoretiska gränsen för VDSL2. Det menar Ericsson, som planerar att börja sälja produkter för ändamålet framemot årsskiftet.
Genom att låta flera kabelpar samverka och reducera brus och överhörning med en teknik kallad vektorisering går det att öka datatakten i vanliga kopparledningar till uppemot 500 Mbit/s. Det är fem gånger högre än den teoretiska gränsen för VDSL2, eller annorlunda uttryckt 30-40 gånger mer än de flesta av dagens bredbandsabonnenter har tillgång till.

Tekniken har utvecklats av Ericsson som presenterade den på mässan Broadband World Forum i Paris häromdagen. I sitt labb har Ericsson demonstrerat 500 Mbit/s i en kabel med sex kopparpar på avstånd upp till 500 meter. Att nå sådan prestanda i praktiska tillämpningar blir förstås svårt, det medger Ericsson, men man ser ändå tekniken som ett stort steg framåt.

Vektoriserad VDSL2 är inte bara användbart för bredbandsleverantörer och IPTV-operatörer. En annan viktig tillämpning är returtrafik (backhaul) för mobiltelefoni.

De första produkterna baserade på denna teknik kan börja säljas i slutet av året. Industrin håller på att standardisera tekniken, som är en vidareutveckling av så kallad "bonding" av VDSL2, något som bland andra Nokia Siemens redan tagit fram produkter för (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)