JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Östersjöalger blir batteri
En forskargrupp vid Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet har visat att alger kan fungerar som bas i miljövänliga batterier som dessutom kan snabbladdas. Resultatet har publicerats i vetenskapstidskriften Nano Letters.
– Cellulosan från algen har en speciell struktur med en mycket stor yta. Genom att belägga den med ett tunt lager av en ledande polymer har vi lyckats göra ett batteri som knappt väger någonting, samtidigt som det har världsrekord i laddningskapacitet och uppladdningstid för polymer-cellulosabaserade batterier.

Det avslöjar Gustav Nyström, doktorand i nanoteknologi och försteförfattare till studien som just nu publicerad i Nano Letters (se länk).

Det är första gången cellulosa från alger använts för batteritillämpningar, enligt Uppsala universitet. Det är den speciella fiberstrukturen i algen som gjort det möjligt att utveckla ett helt nytt katodmaterial för energilagring. På algcellulosan läggs ett 50 nm tjockt lager ledande polymer. Batterierna kan laddas med 600 mA per kvadratcentimeter. En laddning påstås ta 10 sekunder och förlusterna håller sig kring sex procents vid 100 uppladdningar.

Områden där den nya batteritekniken kan komma till användning i framtiden är intelligenta förpackningar, tryckt elektronik och funktionella textilier.

- Detta öppnar nya möjligheter för storskalig produktion av miljövänliga, kostnadseffektiva och lätta energilagringssystem, säger Maria Strømme, forskningsledare och professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)