JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarindustrin halverar inköp trots halvårsvändning
Halvledartillverkarnas inköp av ny produktionsutrustning väntas i år minska med 48 procent jämfört med i fjol. Men botten är nådd och trots nedgången vädrar utrustningstillverkarna morgonluft och ser fram emot en rejäl ökning nästa år.
Lågkonjunkturen har gått hårt åt tillverkarna av produktionsutrustning för halvledare – i finanskrisens spår var det mer eller mindre tvärstopp för investeringar i halvledarbranschen i våras.

Men nu har det vänt. Under hösten kommer marknaden att öka med 47 procent jämfört med första halvåret, spår analyshuset Gartner i en färsk rapport. Tvärstoppet under våren gör dock att totalmarknaden för året väntas minska med 48 procent, alltså snudd på en halvering.

Uppgången kommer att fortsätta i minst tre år framöver, tror Gartner. För 2010 tror bolaget att ökningen blir 23 procent, och för 2011 hela 41 procent. Vid det laget väntas marknaden ha återgått till 2008 års volymer, kring 44 miljarder dollar. Och under 2012 tros ökningen fortsätta, med ytterligare 15 procent.

– I år görs framför allt investeringar i ny teknik, som kopparimplementeringar i minnen och dubbelmönstring av kritiska geometrier. Under nästa år kommer kapaciteten att ökas i takt med att försäljningen av elektronikprodukter väntas öka i hela världen med ökat behov av halvledare som följd, kommenterar analytikern Dean Freeman på Gartner i en pressrelease.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)