JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Höjda energipriser hot mot mobiltelefonin
Kostnaderna för den energi som krävs för att driva basstationer till mobiltelefoni kan öka med 55 procent de närmaste fem åren. Men med mer investeringar i sol- och vindkraft kan basstationernas totala energikostnader toppa år 2011 för att år 2014 ha nått ner 10 procent under dagens nivå.
En färsk rapport från Juniper Research varnar för att stigande bränslekostnader kan bli ett allvarligt hot mot mobiltelefonins utbyggnad, i synnerhet i avlägsna områden i Asien och Afrika där tillgången till elnät är begränsad.

Rapporten beskriver ett antal scenarion för händelseutvecklingen, och konstaterar att om utbyggnaden fortsätter som idag så kommer den el som krävs för driften att kosta över 9 miljarder dollar år 2014, en uppgång med 55 procent jämfört med dagens kostnad. Störst prisökning väntas för dieselalstrad elektricitet i glesbygden, då priset på diesel väntas gå upp betydligt mer än priset på el från elnäten.

Om operatörerna å andra sidan investerar i modernare, strömsnålare basstationer och samtidigt kompletterar dieselaggregaten med sol- och vindkraft under de kommande fem åren så kan energikostnaderna nå en topp år 2011, för att därefter falla och nå ner till 10 procent under dagens nivå år 2014.

– Vi tror att utan en övergång till generatorer som drivs av förnybara energikällor så kommer många mobilnät i Afrika och Asien inom några år att inte längre vara finansiellt hållbara, säger rapportens författare Windsor Holden till nyhetsbrevet Cellular News.

Basstationerna står för över 70 procent av den koldioxid som mobiltelefonin alstrar, så en övergång från diesel till sol och vind skulle också ha mycket positiva miljöeffekter. Med rätt åtgärder tror Juniper Research att koldioxidutsläppen från basstationerna kan minskas med 30 procent på fem år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)