JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ”Voip på mobilen hotar operatörerna”
Det kostar 37 gånger mindre att ringa via Voip på mobilen än via GSM. Det kommer Frank Dickson på analysföretaget In-stat fram till i ett räkneexempel. Och han menar att detta är ett växande hot mot de ekonomiska modeller som operatörerna använder.
Kombinationen av mobilabonnemang som inkluderar datatrafik och mobiler som kan köra Skype eller andra Voipprogram är ett växande mörkt moln över operatörna, enligt Frank Dickson. Det är enligt honom den här konflikten som bland annat ytterst ligger bakom AT&T:s försök att stoppa Google från att släppa lös sin Voipprogramvara i AT&T:s mobilnät.

Rösttrafik kostar fem cent i minuten och Voip kostar 0,135 cent, om man räknar på ett mobildataabonnemang som kostar 30 dollar för upp till 5 gigabyte.

Enligt In-stat och Frank Dickson handlar Voip inte längre bara om billiga utlandssamtal, utan är ett direkt hot mot operatörernas vinst. Voiptekniken har desstom en potential att ytterligare växa genom att erbjuda nya tjänster. Enligt In-stat kommer 278 miljoner användare att omsätta $32 miljarder dollar på olika typer av Voiptjänster i mobil- och Wimaxnät år 2013.

– Mobiloperatörernas kontroll över utrustning och datatjänster håller på att blekna bort. Att få ekonomi i rösttrafik är ett expontiellt växande problem, skriver Frank Dickson i In-stats nyhetsbrev.

Och sedan slår han ett slag för In-stats nya rapport "Mobile VoIP—Transforming the Future of Wireless Voice" som In-stat säljer för 3 495 dollar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)