JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fusion ger mönsterkortsjätte
Fusionen mellan Merix och Viasystems skapar den största börsnoterade amerikanska mönsterkortstillverkaren med 13 000 anställda och en omsättning på 840 miljoner dollar.
– Viasystems är en idealisk partner som både accelererar och adderar volym till vårt marknadserbjudande som Merix byggt upp under många år, säger Merix vd Michael D. Burger i en pressrelease.

Överlappet mellan de båda företagen är ganska litet. Av dagens tio största kunder är det bara tre som är gemensamma.

Viasystems är betydligt större än Merix. Aktieägarna till Viasystems kommer därför att få 80,5 procent av det nya bolaget och Viasystems vd David Sindelar blir vd för det sammanslagna företaget.

Bolaget har fabriker i både USA och Asien. De amerikanska anläggningarna är på 33 750 kvadratmeter medan de asiatiska är på hela 387 000 kvadratmeter.

Genom sammanslagningen ska företaget spara 20 miljoner dollar per i genom åtgärder som vidtas inom 60 dagar efter affären är klar, vilket den förväntas vara före årsskiftet.

Viasystems är kanske mest känt i Sverige efter den korta sejouren i Norrköping där företaget köpte Ericssons mönsterkortsfabrik 1998, en verksamhet man sedermera drog sig ur genom att sälja anläggningen till ledningen år 2001.

Merix är betydligt mer okänd för den svenska publiken, även om företaget har Ericsson som kund. Bara 10 procent av omsättningen kommer från Europa men ambitionen har varit att höja den (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)