JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tuff radiostyrning från Åkerströms
Dalaföretaget Åkerströms i Björbo har tagit fram en radiostyrningsplattform som tål mycket tuffa miljöer med salt, damm och värme. De är avsedda för bland annat slamsugare, sidlastare, lastväxlare, containerbilar och betongroterare.
– Den nya mobila plattformen kommer att öppna många nya dörrar för oss, tidigare har vi inte riktigt kunnat erbjuda optimala lösningar för dessa marknader där det ställs väldigt höga krav på produkternas tålighet och funktionalitet. Mottagarna kan i många fall sitta på extremt utsatta ställen, exempelvis under ett vägfordon där den i princip sitter helt oskyddad för salt, grus och vatten. Ett annat exempel kan vara på maskiner inom byggnadskonstruktion eller borriggar där mottagarna utsätts för enorma vibrationer. De nya mottagarna är konstruerade för att klara tuffa förhållanden och påfrestningar. De är dessutom IP67-klassade vilket innebär att de är vatten- och dammtäta, säger Åkerströms försäljningschef Andreas Hedström i ett pressmeddelande.

Den nya mottagarplattformen som döpts till Remotus T-Rx, och som har en stiliserad dinosaurie på ovansidan, är konstruerad för att tåla extrema miljöer men har också redundans i hårdvaran för att garantera kvaliteten i radiokanalen. Bland annat finns dubbla styrkretsar som ligger och övervakar varandra där varje meddelande kontrolleras innan funktionen aktiveras och diagnostiska tester utförs under drift. Mottagarna är konstruerade för att klara säkerhetskategori 4 (EN954-1).

De första medlemmarna i T-Rx-familjen är T-Rx 100, en CANopen-baserad mottagare för styrning via kontrollenheter (PLC), T-Rx 1000 en mottagare med upp till 24 av/på-funktioner och T-Rx 1500 som är en komplett analog mottagare.

Enheterna har så kallad teach-in funktion där användaren kan ställa in egenskaper som maxhastighet eller känslighet i manöverspaken.

De nya mottagarna fungerar bland annat mot den nyligen lanserade knapp/joysticksändaren Remotus MB-28 samt mot de flesta övriga befintliga sändare från Åkerströms.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)