JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Starkt augusti höjer halvledarprognos
Stabila prisökningar på halvledare under augusti parat med starka kvartalsrapporter från branschjättar som Intel, TSMC och ST gör att analyshuset Future Horizons nu tror att årets halvledarförsäljning bara blir 10 procent under fjolårets i stället för tidigare prognosticerade 14 procent.
Halvledarindustrin hämtar sig snabbare än förväntat från lågkonjunkturen, menar analyshuset Future Horizons. Med brasklappen att alla septembers siffror ännu inte är publicerade så höjer det företaget nu sina prognoser och tror att årets globala halvledarförsäljning når 220 miljarder dollar. Det är bara 10 procent under fjolårets siffra, och en klar förbättring gentemot företagets förra prognos på minus 14 procent. Och för nästa år tror Future Horizons på en 20-procentig ökning, till en marknad värd omkring 275 miljarder dollar.

– Framtiden är ljus, och den blir ljusare för varje minut, skriver analyschefen Malcolm Penn i sin senaste månadsrapport.

Optimismen grundar sig på en stabil ökning av marknaden under hela första halvåret. Enligt analytikerna berodde ökningen till en början på att tidigare tömda lager åter började fyllas. Men det räcker inte för att förklara de senaste månadernas starka siffror, utan nu rör det sig om reell efterfrågeökning, hävdar Future Horizons.

Företaget pekar på flera starka rapporter. Intel ökade sin försäljning med 12 procent under sitt senaste kvartal. Broadcom ökade med mer än 20 procent för andra kvartalet i rad. TSMC visade sitt bästa kvartal på ett år. ST ökade sin försäljning med 15 procent, och NXP med 20 procent under senaste kvartalet.

– Om till och med NXP kan visa en sådan kvartalsökning, trots sin strategi att sälja ut familjesilvret, så är det en god indikator på hur starkt hela tredje kvartalet kan bli, skriver Penn.

Han påpekar att augustisiffrorna, med prisökningar på 2,2 procent och en volymminskning på 0,5 procent jämfört med juli, förvisso inte är tillräckligt för att ge fog för optimismen. Men överlag menar Future Horizons att det finns tillräckligt med indikatorer för att 2010 ska bli ett bättre år än det senaste toppåret 2007.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)