JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samsung avvecklar Symbian och Windows?
Enligt en sydkoreansk analytikerfirma kommer endast tjugo procent av Samsungs smartmobiler av årsmodell 2012 att vara Windowsmobiler. Förra året var siffran nittio procent. Enligt samma källa kommer Samsung att år 2011 inte längre tillverka Symbianmobiler. Samsungs Sverigekontor förnekar dock att Samsung har planer på att avveckla Symbian och Windows Mobile.
Enligt analytikerfirman – som heter HMC Investment Securities – var 90 procent av Samsungs smartmobiler Windowsmobiler förra året. I år är de 80 procent och nästa år kommer andelen att sjunka till 50 procent för att landa på 20 procent år 2012 där HMCs prognos slutar.

Enligt HMC kommer också andelen Symbianmobiler från Samsung att sjunka från dagens tio procent till noll år 2011.

Igår lanserade Samsung den nya egna mobilplattformen Bada, och att döma av HMCs prognos är det den som tillsammans med Googles Android Linux som kommer att ersätta frånfället av Windows- och Symbianmobiler. Bada kommer enligt HMC att sitta i cirka hälften av Samsungs smartmobiler år 2012.

Samsungs Sverigekontor tar avstånd från rapporten och hävdar att det inte finns skäl för slutsatsen att Symbian och Windows håller på att avvecklas.

– Källan är uppenbarligen inte Samsung utan ett tredjepartsanalysföretag, säger Erik Johannesson, PR-chef för Samsung Electronics Nordic.

– Jag har varken djupare kunskaper eller någon analys från Samsung vad gäller just denna undersökning. Men generellt kan jag säga att det inte är aktuellt att fasa ut Windows Mobile, tvärtom är det en mycket spännande plattform för oss, säger Erik Johannesson.

– Det finns heller inget besked från Samsung att stödet för Symbian håller på att försvinna.

– Vår strategi är att stödja flera olika operativsystem för att kunna tillmötesgå olika kunders behov. Där är Windows Mobile ett etablerat operativsystem med en tydlig marknadsposition och styrkor, säger Erik Johannesson.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)