JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mydata lyfter fram mjukvaran
mydataPRODUCTRONICA

Mydata lyfter fram mjukvaran

För två år sedan ställde den svenska maskinleverantören Mydata ut under den provokativa devisen ”There is nothing to see here”. I år var budskap lite mer återhållsamt: ”It’s about time”.
– Vi har lyft temat till en lite annan nivå. ”There is nothing to see here” var väldigt tekniskt, vi lyfte fram att man inte behövde några stenciler med MY500, att den inte har några ställtider och att det inte är några vibrationer i stickmagasinen som som vi lanserade då, säger Mydatas marknadschef Robert Göthner.

It's about time handlar mer om vår syn på högmixproduktion, att vi adresserar väldig många flaskhalsar och problemområden.

Så även om lodpastatryckaren MY500 fanns att beskåda i en ny version, som är 10 procent snabbare och som fått samma färgsättning som företagets pick-and-placemaskiner i MY100 serien, så var det mjukvaran som stod i fokus i år.

Mjukvaran Flowline fanns visserligen med även år 2007, men då var det mer av ett koncept. Flowline är i första hand avsedd för OEM-tillverkare som vill optimera användningen av maskinerna och som har många olika varianter av en och samma produkt. Flowline hjälper till att bereda jobbet så att det blir så få avbrott för att byta komponentfeedrar som möjligt.

– Vi utvecklade den här lösningen tillsammans med en kund som ville utöka nyttjandegraden. När vi var klara gick kunden från en nyttjandegrad på 50 procent till 85 procent och de kunde dessutom ta bort två operatörer.

På beredningssidan har Mydata släppt en egenutvecklad produkt kallad Mycenter. Den säljs parallellt med den äldre Mycam som kommer från Aegis.

Med Myplan kan man sedan optimera körningen på placeringshastighet eller på ställtider.

– Den har funnits länge men den stora nyheten är kopplingen till vår inventory manager, Mylabel.

Bland annat kan man automatisera kittningen av komponenter.

En annan nyhet som Robert Göthner framhåller är att Mydata tagit fram ett webbgränssnitt som gör det enklare att koppla företagets programvaror till resursstyrningssystem (ERP) som till exempel SAP. Med webbserverns ska arbetet gå på en dag.

– De flesta kan göra det men då måste kunderna ta in IT-avdelningen som ska förstå hur mjukvaran till pick-and-placemaskinerna fungerar, vilket de i regel går bet på. Via ekonomistyrningssystemet har du hela tiden en uppdatering av vad som finns i fabriken och hur mycket du förbrukat. Då kan du optimera materialflödet på ett annat sätt.

Ytterligare en programvara är Mytrace för spårbarhet. På Productronica visades Mydata hur man via en kamera i monteringsmaskinen kan läsa av streckkoder på varje kort och därmed få spårbarhet på individnivå.

– Vi är rätt unika med det. Normalt ligger spårbarheten på batchnivå.

I somras blev det klar att Mydata ska slås ihop med laserritarföretaget Micronic. Arbetet med förberedelserna pågår som bäst och planen är att Mydata ska flytta in hos Micronic i Täby i mars. Än har den nya vd:n Peter Uddfors inte tillträtt så många beslut återstår. Klart är dock att både Mydatas nuvarande vd Bengt Broman liksom Micronics vd Sven Löfquist lämnar företaget.

På frågan om Robert Göthner blir kvar får jag ett undvikande svar.

– Det pågår en del förhandlingar men det blir en av Peter Uddfors första uppgifter att skapa en ledningsgrupp när har börjar den 1 december.

Klart är dock att funktioner som personal, inköp och logistik blir gemensamma för de båda bolagen medan Mydata och Micronic även framgent har dedicerad personal för marknadsföring försäljning och utveckling.

– Man måste ha det för att kunna bibehålla fokus.

På utvecklingssidan ska man dock kunna låna resurser av varandra.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)