JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nio av tio i toppen backar
Koreanska Samsung är det enda halvledarföretag bland de tio största som ökar sin försäljning i år, enligt preliminära siffror från analyshuset Isuppli. Av de 135 halvledarbolag företaget följer lyckades bara 27 växa.
Året är förvisso inte slut än, men det hindrar inte analyshuset Isuppli från att göra en tidig summering. Som kan sammanfattas med att "visst blev det dåligt, men inte alls lika dåligt som vi trodde i början". Totalt ser försäljningen ut att minska med 12,4 procent, vilket är betydligt bättre än det ras på runt 20 procent som förutspåddes vid årets början. Ökad efterfrågan på minnen, konsumentelektronik och trådlös kommunikation drog upp försäljningen mot slutet av året.

Inte många halvledarbolag gick mot den nedåtgående strömmen. Av de tio största lyckades bara Samsung öka sin försäljning, med 1,3 procent, och befäste därmed sin position som världens näst största halvledarbolag.

Bland de 20 största utmärkte sig taiwanesiska Mediatek, som med en tillväxt på 21,7 procent slog sig in på plats 15. Och av alla de 135 halvledarföretag som Isuppli bevakar var det bara 27 som ökade sin omsättning.

Sony och Freescale hade riktigt usla år. Båda tappade nära en tredjedel av sin försäljning, minus 32,8 respektive 32,7 procent. Även NEC, Infineon, Panasonic och Sharp backade över 20 procent.

På tio-i-topplistan behöll de fem första sina placeringar – Intel, Samsung, Toshiba, Texas Instruments och ST Microelectronics. Qualcomm klättrade två placeringar, till sjätte plats, tack vare snudd på oförändrad försäljning. Sony tappade tre placeringar, från sjunde till tionde plats. Och AMD tog sig åter in bland de tio största, på bekostnad av Infineon. Den sistnämnda skulle ha landat på nionde plats om man behållit verksamheten inom trådbunden kommunikation, som tidigare i år såldes till Lantiq.

Halvledare för trådlös kommunikation klarade sig bäst bland produktsegmenten, med ett tapp på bara 8,2 procent. Sämst gick det, föga oväntat, för bilelektronik. Halvledare för fordonsbruk minskade med 26 procent.

Asien var den världsdel där försäljningen gick minst dåligt, minus 6,8 procent. Och trots tapp från tungviktare som NEC, Sony, Panasonic, Sharp och Renesas så ökade faktiskt asiatiska halvledarföretag totalt sin försäljning, om än med blygsamma 0,3 procent.

I Europa gick det betydligt sämre. Den europeiska halvledarmarknaden föll 20,8 procent, och europeiska halvledarbolag minskade sin försäljning med i totalt 24,2 procent.




MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)