JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avsyning av lodpastan lyfter Stoneridge kvalitet
3D-avsyning av lodpastan efter tryckaren är ganska ovanligt. Ett av de första företagen som satsat på metoden för att stoppa felen tidigt i produktionslinan är Stoneridge Electronics i Örebro, som bland annat gör instrumentpaneler till Scania och Volvo.
– Våra kunder ser att deras bästa leverantörer har lodpastaavsyning så det blir mer eller mindre ett krav till nästa generations produkter, säger Stefan Höög på Stoneridge.

Företaget har därför utvärderat fyra olika leverantörer, ett arbete som skett både på fabriken i Örebro och på Productronicamässan för en månad sedan.

– Vi hade tagit med egna filer och kort till Productronica och körde live.

Utvärderingsarbetet har gett en del intressanta insikter.

– Vi trodde att vi hade en bra tryckprocess. Vi har de bäste tryckarna från DEK, men vi hittade mycket skumma saker.

Runt hälften av alla fel berodde på att det fanns plast- eller glasfiberskräp på mönsterkorten när de matades in i tryckaren. Skräpet sätter lätt igen några av aperturerna (öppningarna) i masken vilket leder till att motsvarande paddar blir utan lodpasta. I värsta fall kan skräpet fastna på stencilen och då upprepas felet på upp till 200 kort.

Ett alternativ till att köpa ett separat avsyningssystem är att använde de inbyggda avsynarna som finns som tillval till de flesta screentryckare. Men de ger inte samma feltäckningsgrad som ett fristående system.

– De är inte tillräckligt snabba så man tittar oftast bara på några kritiska ställen på kortet. Dessutom är de bara 2D, de kan inte mäta volymen som det system vi köpte.

Stoneridge valde ett avsyningssystem från Sydkoreanska Parmi, samma 3D-system som bland annat Samsung använder.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)