JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Värsta året sedan IT-kraschen"
Försäljningen av halvledare är visserligen på väg uppåt. Men fallet under årets första kvartal var så kraftigt att året slutade på minus 11,4 procent. Det gör 2009 till det sämsta året på halvledarmarknaden sedan IT-kraschen 2001, och första gången i historien som marknaden backat två år i rad, konstaterar Gartner.
Med bara två veckor kvar av 2009 rullar analytikernas preliminära årssiffror in i snabb takt. Gartner konstaterar idag att halvledarmarknaden backade med 11,4 procent till 226 miljarder dollar. Då 2008 slutade på minus 4,4 procent utgör fallet ett stycke historia – aldrig förr har halvledarmarknaden backat två år i rad.

Ändå är tillväxten inne på sitt tredje kvartal. Hela tappet inträffade under första kvartalet, konstaterar Gartner. Återhämtningen började i pc-branschen, följt av mobiltelefoner och på sistone faktiskt även fordonselektronik. Alltjämt ligger dock företagens låga nivåer av IT-inköp som en våt filt över halvledarmarknaden.

Japanska halvledartillverkare har drabbats hårdast, då de inte bara lidit av den globala konjunkturnedgången utan även av den höga yenkursen.

Bland företagen konstaterar Gartner att Qualcomm gick från plats 8 till plats 6 på tio-i-topplistan, Hynix från plats 9 till plats 7 och AMD från plats 11 till plats 9. Infineon föll från sjätte till tionde plats. De första fem platserna hålls oförändrat av i tur och ordning Intel, Samsung, Toshiba, Texas Instruments och ST Microelectronics.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)