JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson brädade Huawei
Det blir Ericsson som tillsammans med Nokia Siemens får leverera LTE-utrustning till såväl Sverige som Norge när Teliasonera bygger ut sina nät i Norden. I pilotfasen var Ericsson leverantör i Stockholm och Huawei i Oslo, men mer än så blev det alltså inte för Huawei.
Teliasonera var först i världen med kommersiella LTE-nät när tjänsterna i Stockholm och Oslo invigdes före jul, något man gjorde ett tämligen stort nummer av (länk). Då underströks också att man inte valt leverantör för den vidare utbyggnaden, något man nu alltså gjort. Och det blev Ericsson för hela slanten - Ericsson ska leverera basstationerna och kärnnät till såväl Norden som Baltikum. Även Nokia Siemens ska leverera ett antal basstationer. Huawei får dock bygga klart nätet i Oslo.

Under 2010 ska Teliasonera bygga ut LTE-nätet till de 25 största städerna i Sverige och de fyra största i Norge. Teliasonera har även en LTE-licens för Finland, men när utbyggnaden där kommer igång är inte känt. Det kan dock även bli leveranser dit för Ericsson och Nokia-Siemens - avtalet sträcker sig fram till och med 2011.

Kontraktet med Teliasonera är en tydlig revansch för Ericsson. Strax före jul blev det klart att Huawei valts ut som leverantör av LTE-nät till Telenor och Tele2 i Sverige (länk). Och tidigare i höstas valde Telenor också Huawei för sitt norska LTE-nät. Den affär som var en än större fjäder i hatten för Huawei då det var första gången man blev ensam leverantör av LTE-utrustning till en betydande västerländsk operatör.

Utöver Teliasonera har Ericsson även skrivit kontrakt om LTE-leveranser med Verizon Wireless och MetroPCS i USA samt med NTT Docomo i Japan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)