JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 12 december 2019 VECKA 50

Försöker danska B&O runda energidirektivet?

Är en högtalare en nätverksprodukt eller bara en låda som alstrar ljud? Den delikata frågan kan landa på EU-kommissionens bord sedan den danska EU-parlamentarikern Brita Thomsen anmält Bang & Olufsen för att fuska sig runt energispardirektivet, skriver tidningen Børsen.
I Danmark har det utbrutit en debatt kring Bang & Olufsens sätt att tolka de nya reglerna för energiförbrukning i stand-by läge som trädde i kraft den 7 januari. Enligt kraven i energispardirektivet får apparaterna maximalt dra 1 W i viloläge. Gränsen gäller dock inte nätverksanslutna produkter som kan behöva ligga och lyssna efter kommandon som kommer via nätverksanslutningen.

Istället för att konstruera om produkterna har B&O, som gör exklusiv hemelektronik som ljudanläggningar och hemmabiosystem, ändrat i produktbeskrivningarna för att produkterna ska klassas som nätverksanslutna.

Det gäller till exempel högtalarna Beolab 8000 som är anslutna via en nätverkskabel till tv:n eller stereon.

Danska experter som tidningen Ingeniøren pratat med säger att B&O är ute på ett sluttande plan när företaget gör om produktbeskrivningen istället för att anpassa produkten till reglerna. De påpekar också att högtalarna inte kan anslutas till Internet utan bara till B&O eget nät.

B&O informationschef Tommy Jakobsen försvarar företaget.

- Networked standby betyder, att produkterna kan ingå i ett nätverk och startas från andra produkter. Produkterna skall kommunicera i ett nätverk. Beolab 8000 kan man inte starta direkt. De måste vara anslutna till en tv eller en anläggning och det är tv:n eller anläggningen som sänder en signal till Beolab 8000 om att starta, säger han till Børsen.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)