JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Motorola med nytt styckningsschema
Krisdrabbade Motorola har de senaste åren omgetts av rykten och planer på uppdelning i flera bolag. Det senaste budet är att divisionen för mobil infrastruktur ska säljas till högstbjudande medan settopboxarna ska slås ihop med mobiltelefonerna i ett bolag som ska börsnoteras.
Motorola har sedan 2008 försökt komma fram till en plan för hur dess disparata delar ska möta framtiden. Först var det mobiltelefonerna som skulle sättas på egna ben, ivrigt påhejat av finansmannen Carl Icahn. Det blev dock inte av, mycket på grund av finanskrisen och det iskalla investeringsklimatet. För någon månad sedan presenterades därför en ny plan, nämligen att den största divisionen – för settopboxar och infrastruktur till trådlösa nät – skulle säljas.

Nu är även den planen övergiven, skriver Wall Street Journal. Istället ska divisionen delas i två, och infrastrukturdelen säljas till högstbjudande. Tidningen värderar denna del till 1 miljard dollar och pekar ut Huawei som möjlig köpare.

Settopboxarna ska tillsammans med mobiltelefonerna börsnoteras som ett nytt konsumentelektronikbolag. Hur tidsplanen ser ut är inte klart, men Greg Brown, en av Motorolas två vd:ar, har sagt att "vi går full fart framåt mot en separation". Noterbart är att Motorolas mobildivision tror sig börja gå med vinst igen under fjärde kvartalet i år, efter flera års stora förluster.

Kvar blir ett mini-Motorola, tredjedelen så stort som idag, som främst säljer kommunikationsradio och streckkodsläsare. Det bolaget skulle omsätta omkring 7 miljarder dollar om året, att jämföras med 22 miljarder för dagens Motorola, skriver Wall Street Journal.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)