JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Underleverantörerna anar uppgång
Varannan underleverantör förväntar sig en ökad orderingång. Dessutom ökar var fjärde underleverantör omsättningen och sju av tio anser att botten på lågkonjunkturen har passerat. Det visar underleverantörsbarometern för fjärde kvartalet från Svensk Industriförening.
– Det är ingen tvekan om att konjunkturen har vänt för underleverantörerna, barometern visar både på en högre omsättning samt en ökad förväntad orderingång. Men fler beställningar och ny personal är likviditetskrävande, om inte bankerna lättar på kreditvilligheten riskerar uppgången att bromsa in, säger Svensk Industriförenings vd Anders Ekdahl i ett pressmeddelande.

För även om konjunkturuppgången syns i orderböckerna så försvårar bankernas begränsade kreditvillighet situationen och samtidigt visar barometern att lönsamheten hos underleverantörsföretagen är fortsatt låg.

En annan intressant slutsats är att så mycket som vart tredje företag funderar på att nyanställa.

Svensk Industriförening, där nybildade Svensk Elektronik ingår, har lite drygt 1 300 mindre och medelstora medlemsföretag.

Underleverantörsbarometern görs kvartalsvis och är denna gång gjord under februari. Cirka 550 av medlemsföretagen tillfrågades. Bland de företag som svarat finns de flesta i elektronik- och plastindustrin samt inom kablagetillverkning, mekanisk industri och form- och pressverktygsindustri.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)