JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledare växer 20 procent i år
Tack vare stark pc-försäljning kommer värdsmarknaden för halvledare att öka med 20 procent i år, till 276 miljarder dollar, spår analysfirman Gartner.
I fjol minskade halvledarmarknaden med nära 10 procent, men nedgången skedde helt och hållet under första kvartalet. De tre sista kvartalen var alla bättre än kvartalet innan, och Gartner tror att den positiva trenden håller i sig under hela 2010.

– Det producerades faktiskt fler pc 2009 än 2008, och den tillväxten tror vi ökar till 20 procent under 2010, vilket skapar stor efterfrågan på halvledare, säger analytikern Bryan Lewis på Gartner i ett pressmeddelande.

Särskilt DRAM kommer att dra nytta av pc-försäljningen - för den nischen spår Gartner en tillväxt på 55 procent i år.

Bryan Lewis varnar dock för flaskhalsar. När försäljningen nu går upp samtidigt som många halvledarproducenter och kapslingsföretag har dragit ner på sina investeringar så kan kapaciteten inte räcka till efterfrågan, resonerar han.

När ledtiderna nu ökar finns många systemproducenter som lägger större och längre ordrar än tidigare. Det kommer att resultera i lageruppbyggnad, som kan leda till ett hack i tillväxtkurvan. En "mindre återställare" kommer därför sannolikt att uppträda någon gång under året innan halvledarförsäljning och systemförsäljning är i balans, tror Gartner.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)