JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kabelprefektion i konkurs
UPPDATERAT: Kablagetillverkaren KAB Kabelprefektion i Katrineholm med drygt 10 anställda har gått i konkurs. Systerföretaget i Polen lever dock vidare, och konkursförvaltaren har gott hopp om att verksamheten ska kunna rekonstrueras.
KAB Kabelprefektion har sedan 2006 bedrivit produktion i såväl Sverige som Polen, i två väldigt likartade anläggningar. Idén har varit att ta in kunder i Sverige och göra vissa jobb här, men i huvudsak lägga produktionen i Polen där lönekostnaderna är betydligt lägre.

Bolaget ägs av LRZ Sweden AB, som också äger den polska anläggningen LRZ Commerce, belägen i Tczew. LRZ Sweden AB har i sin tur ägts till varsin tredjedel av KABs vd Lars Rosén, vd:n för det polska bolaget Zbigniew Kozicki och polska investerare. Konstruktionen uppstod 2006, då KAB Kabelprefektion restaurerades och fick en nystart. I Tczew byggdes en ny fabrik på 10 000 kvadratmeter våren 2007.

Så sent som 2008 gick verksamheten bra, man omsatte 95 miljoner kronor och hade ökat försäljningen flera år i rad. Men när lågkonjunkturen slog till 2009 drabbades bolaget hårt, inte minst av fordonskrisen. En av företagets större kunder var en stor svensk busstillverkare. Detta tillsammans med att kunderna har krävt lägre priser (läs: tillverkning i Polen) gjorde situationen i Katrineholm ohållbar. Antalet anställda minskade från nära 30 i slutet av 2008 till drygt 10 idag. Men det hjälpte inte, nu är det alltså konkurs som gäller för Katrineholmsbolaget. Verksamheten i Polen lever dock vidare.

Konkursförvaltaren, advokat Oscar Brandin, tror att möjligheterna är goda till att rekonstruera verksamheten.

– Vi ska först och främst fullfölja inneliggande ordrar, det rör sig om ungefär en månads produktion värd omkring en miljon kronor. Under den tiden ska vi annonsera ut verksamheten, berättar han.

– Jag räknar med att ha fått in anbud före påsk och att vi kommer till ett avgörande veckan därpå. Några intressenter har redan hört av sig, säger han.

Exakt vad som utlöste konkursen vill han dock inte gå in på.

– Det är för tidigt att uttala sig om, säger Oscar Brandin.

Elektroniktidningen gjorde ett reportage hos KAB Kabelprefektion i maj 2007 (länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)