JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobiler på fartyg EU-harmoniseras
Det ska bli lättare för den som befinner sig ombord på ett fartyg i EU-vatten att använda sin mobiltelefon. Dagens 27 olika nationella bestämmelser på området ska ersättas av ett gemensamt regelverk.
De nya reglerna ska inte bara harmonisera teknikkrav och lagkrav för mobilanvändning på fartyg utan även bana vägen för nya tillämpningar som exempelvis distansövervakning av lastcontainrar. Det hoppas åtminstone den ansvarige EU-kommissionären Nellie Kroes.

– Tiotals miljoner människor som reser och arbetar på fartyg varsomhelst i europeiska vatten kommer att kunna använda sin mobiltelefon utan problem tack vare dessa nya regler som Kommissionen nu anammat, säger hon i ett uttalande.

Bakgrunden är att allt fler lastfartyg och passagerarfärjor utrustas med egna basstationer, som erbjuder tal och sms via satellit till en något högre taxa än mobilsamtal på land. Men hittills har bestämmelserna för hur detta ska gå till, bland annat vilka nät som får användas och vilka licenser som krävts, varit olika i de 27 EU-länderna.

Enligt EU-kommissionen garanterar de nya reglerna tillgänglighet på 900- och 1800 MHz-banden, och försäkrar att fartygens mobilutrustning inte stör eller störs av landbaserade basstationer. Kommissionen rekommenderar också att alla EU-länder låter alla fartyg med mobilutrustning använda tillgängliga teletjänster i alla länder utan särskild licens.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)