JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tektronix tillbaka i Sverige
Test- och mätleverantören Tektronix har efter fem och ett halvt års uppehåll åter egen personal i Sverige. Ambitionen är att stärka relationen med Ericsson och ta tillbaka förlorade marknadsandelar.
– Jag har ett fantastiskt jobb, folk jag träffar är positiva och tycker det är kul att vi har ett bolag i Sverige igen, säger Fredrik Nordwall som från årsskiftet är Tektronix förlängda arm i Sverige.

Fredrik Nordwall kommer närmast från Keithley och arbetade innan dess på LeCroy.

Det var hösten 2003 som Tektronix stängde Sverigekontoret. De kvarvarande säljarna fick arbeta hemifrån. Modellen övergavs redan sommaren 2004 när den finska distributören Orbis tog över all försäljning liksom en del av personalen.

Strategin att överlåta ruljansen inklusive nyckelkunder som Ericsson åt en distributör var inte helt lyckosam. Tektronix tappade marknadsandelar. Hur mycket är omöjligt att säga, men under fjolåret omprövades strategin.

– Vi är tillbaka och vi investerar både i personer och i marknadsföring för att ta tillbaka förlorade marknadsandelar men också för att växa. Kom ihåg att Danahers plattform inom test- och mätinstrument med Tektronix och Fluke är den största i världen sedan ett visst företaget som börjar på A sålde en del av sin verksamhet nyligen, säger Patrice Jaunasse som är ansvarig för Tektronix försäljning i norra och östra Europa, liksom Mellanöstern och Afrika.

Han syftar på Agilent som nyligen sålde nätverkstestarna till JDSU.

Tektronix beslut att öppna ett eget kontor i Sverige påverkar dock inte relationerna med distributren Orbis som även i fortsättningen kommer att sälja Tektronix produkter tillsammans med katalogdistributörerna Elfa, RS och Farnell.

– Det finns ingen absolut gränsdragning mellan de olika kanalerna men katalogdistributörerna säljer primärt de billigaste instrumenten för 1 000, 2 000 eller 3 000 dollar medan Orbis tar hand om mellansegmentet upp till 10 000 kanske 15 000 euro. Prioritet ett för oss är att sköta kontakterna med Ericsson, Sony Ericsson och ST-Ericsson. Vi vill återskapa länken mellan Ericsson och oss, säger Patrice Jaunasse.

Orbis har idag två personer på Stockholmskontoret och en i Göteborg. Till det kommer Fredrik Nordwall som är anställd av Tektronix.

– Behöver vi mer kommer vi att investera.

För att bättre kunna stötta säljarna håller Tektronix på att stöpa om verksamheten kring service och support. Organisationen kommer att vara på plats inom en månad men Patrice Jaunasse vill inte avslöja detaljerna annat än att det blir en offensiv satsning.

– I USA har vi köpt två företag som sysslar med reparationer och service. Det är en intressant marknad men ännu har vi inte gjort motsvarande affärer i Europa.

Tektronix är marknadsledande på oscilloskop och även kända för rf-instrument, bland annat realtidsanalysatorerna i RSA-familjen.

– För en fem, sex år sedan började vi satsa på rf-instrument och realtidsanalysatorn är ett resultat av det där vi kombinerade vår kunskap inom AD-omvandlarteknik med kunskap om spektrumanalys. Vi har en nischportfölj inom området idag men vi fortsätter att investera så det kommer mer produkter inom en snar framtid.

Ett annat område som Patrice Jaunasse lyfter fram är ”bänkinstrument”, instrument som används för utvecklingsarbete. Tektronix har länge varit störst på oscilloskop och logikanalysatorer, men därutöver har företaget ett ganska magert utbud av instrument som också behövs vid utvecklingsarbete.

– Varför låter vi andra sälja resten av instrumenten på bänken? Vi kan erbjuda kunderna ett mervärde och sänka säljkostnaderna genom att erbjuda kompletterande instrument.

Ett första exempel på den strategin är bänkmultimetern som lanserades i november. Det är ett förhållandevis enkelt instrument som säljs via Elfa för cirka 10 000 kronor och som utvecklats med hjälp av Fluke.

– Vi har en del samarbete med Fluke men vår ägare Danaher kommer inte att slå ihop bolagen. Båda företagen har starka varumärken och vi arbetar på olika marknader, Fluke på underhåll och service medan vi främst finns på utvecklingssidan.

Ett nytt sätt för Tektronix att tjäna pengar är att företaget numera säljer sitt kunnande kring AD/DA-omvandling till externa kunder. Det handlar om mycket snabba omvandlare i kiselgermanium. En av de första kunderna är National Instruments som använder tekniken i datainsamlingskort för PXI Express.

– Det är riktigt, men tanken är framförallt att kunder utanför test- och mätområdet ska upptäcka AD-omvandlarna och använda dem i till exempel radartillämpningar, säger Patrice Jaunasse.

Hur som helst är Tektronix tillbaka i Sverige och satsar nu offensivt för att ta igen förlorad mark.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)